-
Luottamus ja toimintavarmuus

30.06.2022

Aloitteleva veneilijä, nappaa vinkit turvalliseen veneilykesään

Edessä on jälleen vilkas veneilykesä, ja liikkeellä on paljon myös uusia harrastajia. Aloittelevan veneilijän on hyvä lähteä vesille valmistautuen ja maltti mielessä. Kokosimme yhteen vinkit turvalliseen veneilyyn.

"Kaikista tärkeintä on huolehtia, ettei veneillessä aiheuta vaaraa tai häiriötä muille tai ympäristölle. Yhtä tärkeää on pukea pelastusliivit ja varmistaa, että he joita rakastat tekevät samoin", painottaa tiiminvetäjä Suvi Toppari Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.

Ota talteen vinkit uudelle ja kokeneellekin veneilijälle!

  1. Hanki veneilykoulutusta. Koulutuksia järjestävät esimerkiksi veneilyjärjestöt.
  2. Ota väistämissäännöt haltuun. Vesillä ei ole etuajo-oikeuksia, ainoastaan väistämisvelvollisuuksia.
  3. Varmista, että tunnet veneesi ja että veneesi on ehjä ja turvallinen.
  4. Tarkista varusteet: jokaiselle sopivankokoinen ja hyväksytty pelastusliivi, veneeseen äyskäri tai pilssipumppu sekä veneen koosta riippuen mela, airot tai ankkuri köysineen – moottoriveneilijälle myös käsisammutin.
  5. Jos veneily vaatii reittisuunnittelua, ota mukaan ajantasaiset merikartat. Pidä veneessä myös veneen rekisteröintitodistus ja muut tarvittavat asiakirjat.
  6. Lähde vesille vain selvin päin. Pue pelastusliivit tai muut kelluntapukineet ennen lähtöä tai pidä ne helposti saatavilla.
  7. Tarkista veneilyolosuhteet – huonolla kelillä veneilemään ei kannata lähteä.
  8. Huolehdi, ettei veneily aiheuta haittaa tai häiriötä muille ihmisille tai ympäristölle. Noudata nopeusrajoituksia.
  9. Tutustu vesiliikennelakiin ja veneen päällikön vastuisiin: vesimerkki.fi.

Tiesitkö, että Traficomin Digikaistalta löydät kätevästi mm. veneen rekisteröintiin ja omistajanvaihdokseen  liittyvät palvelut, käy tutustumassa: Oman vesikulkuneuvon palvelut.