-
Luottamus ja toimintavarmuus

28.02.2022

Kansainväliset huijaussoitot kuriin

Traficom antoi helmikuun puolivälissä operaattoreille suosituksen eri keinoista estää soittajan numeron väärentäminen ja huijaussoittojen välittäminen puhelun vastaanottajille Suomessa. Nyt suositeltuja toimenpiteitä ollaan ottamassa käyttöön Traficomin määräyksellä, joka on juuri lähtenyt lausuntokierrokselle. Määräys on tarkoitus antaa keväällä ja sen velvoitteet tulevat vaiheittain voimaan vuosien 2022 ja 2023 aikana.

Ulkomaiset puhelut, joissa soittajan numero on väärennetty näyttämään suomalaiselta puhelinnumerolta, ovat ollut viime vuosina yleinen ongelma myös Suomessa. Rikolliset pyrkivät muun muassa saamaan etäkäyttöyhteyden vastaanottajan tietokoneelle tai verkkopankkitunnuksia. Keskusrikospoliisin aikaisemman arvion mukaan suomalaiset ovat menettäneet vuosina 2020 ja 2021 yksistään teknisen tuen huijauspuheluissa noin 7,1 miljoonaa euroa.

Koska ongelma on laaja ja rikoshyödyt merkittäviä, teleoperaattorit ja Traficom ovat yhteisessä työryhmässä työstäneet ratkaisua ongelmaan. Tavoitteena on estää suomalaisten numeroiden käyttö kansainvälisessä tietoverkkorikollisuudessa ja vähentää ulkomailta tulevia huijauspuheluita.

Suositellun toimintamallin käyttöönotto Traficomin määräyksellä

Suomen sisällä operaattorit on jo velvoitettu huolehtimaan numeroiden oikeellisuudesta mutta ulkomailta saapuvista puheluista numeron oikeellisuutta ei ole käytännössä voitu varmistaa. Nyt suomalaisten puhelinnumeroiden käyttö ulkomailla on tarkoitus selvästi kieltää ja ottaa sen jälkeen estotoimenpiteet vaiheittain käyttöön 1.7.2022 alkaen.

"Haluamme kuitenkin varmistaa, että käyttäjät voivat edelleen soittaa kotiin ulkomailta ja estot tulevat suunnitellusti voimaan matkaviestinverkon tilaajanumeroille mukaan lukien 0299-alkuiset tilaajanumerot vasta 1.10.2023", kertoo johtava asiantuntija Klaus Nieminen.

Yritysten ulkomaiset puhelinpalvelut voidaan järjestää turvallisesti

Monet yritykset käyttävät ulkomaisia puhelinpalveluita. Nekin voidaan järjestää suositusten ja tulevan määräyksen mukaisesti. Kehotamme yrityksiä jo nyt tutustumaan suosituksen sisältöön ja varmistamaan, että niiden ulkomailta ostamat puhelinpalvelut on järjestetty suosituksen mukaisesti.

Lue Traficomin uutinen: Suositus teleoperaattoreille keinoista kansainvälisten huijaussoittojen estämiseksi

Lausuntopyyntö: Määräys 28 viestintäverkkojen ja -palveluiden  yhteentoimivuudesta