-
Luottamus ja toimintavarmuus

15.12.2022

Kodin laitteiden vastuullinen kuluttaminen entistä tärkeämpää

Traficom nostaa esiin kuluttajan aktiivisen rooli fiksuna ja vastuullisena ostajana ja käyttäjänä, kun kotiin ollaan hankkimassa erilaisia elektroniikkalaitteita. Kyseessä voivat olla älylaitteet, dronet, langattomat laitteet, televisiot tai muut digilaitteet. Jokainen meistä voi olla fiksu ja vastuullinen monessa asiassa – tietoon perustuvan turvallisen valinnan tekemisessä, vanhan laitteen kierrätyksessä tai laitteen käytön vaatimuksissa. 

Laatimastamme skarpin kuluttajan muistilistasta löydät tärkeää tietoa kodin älylaitteiden tietoturvasta, käytetyn elektroniikan kierrätyksestä ympäristöä säästäen ja ohjeita langattomien laitteiden ostamisesta ja käytöstä sekä dronen turvallisesta lennättämisestä.

Älylaite kotiin? Kysy myyjältä älylaitteiden tietoturvasta

Onko kodissasi jo äly-TV tai muita verkkoon kytkettyjä, arkea helpottavia digilaitteita? Tai harkitsetko sellaisen hankkimista itsellesi tai vaikkapa lahjaksi? Yhä useampi laite on nykyään kytkeytyneenä verkkoon ja silloin se on mahdollisuus myös hakkerille päästä käsiksi tietoihisi. Siksi oma fiksu toiminta älylaitteiden hankinnassa ja turvallisessa käytössä on ensiarvoisen tärkeää. Ennen kuin ostat - kysy myyjältä tietoturvasta ja saako laitteeseen tulevaisuudessa päivityksiä. Tai tsekkaa onko laitteessa Tietoturvamerkki.

Yhteisillä pelisäännöillä lennättäminen on turvallista

Oletko hankkimassa dronea tai sujahtaako sellainen kenties pukinkonttiin? Jotta lennättäminen sujuu turvallisesti, EU:n yhteisen droneasetuksen mukaan lähes jokaisen lennättäjän tulee rekisteröityä dronetoimijarekisteriin, perehtyä lennättämistä koskeviin sääntöihinja pääsääntöisesti suorittaa koe. Dronejen kasvava suosioon lisännyt myös niiden aiheuttamia vaaratilanteita. Lennättäjän, ympäröivien ihmisten, muun lentoliikenteen ja ympäristön sekä itse dronen turvallisuus ovat ehdottoman tärkeitä.

Hankkimassa langatonta laitetta? Tarkista, että laite on CE-merkitty

Jokainen meistä käyttää yhä enemmän langattomia laitteita. Näitä ovat esimerkiksi älypuhelimet, langattomat kuulokkeet ja kaiuttimet sekä monet radio-ohjattavat laitteet, kuten kauko-ohjattavat lelut. Tällaiset laitteet käyttävät radiotaajuuksia. Jotta radiolaitteet eivät häiritsisi muita radiolaitteita tai häiriintyisi muista radiolaitteista, niiden tulee täyttää niille EU-alueella asetetut vaatimukset. Ostoksilla on siis hyvä tarkistaa, että laite on CE-merkitty. Etenkin ulkomaisissa verkkokaupoissa kannattaa olla tarkkana.

Uutta televisiota hankkimassa? Kierrätä vanha tv fiksusti!

Uutta televisiota hankkiessa kannattaa miettiä mitä tulisi tehdä vanhalle televisiolle. Käytöstä poistettavat tai rikkinäiset televisiot voi viedä kierrätykseen maksutta. Niitä ei saa heittää sekajätteeseen. Vanhan ja toimivan television voi sen sijaan laittaa kiertoon ja lahjoittaa sen tai myydä eteenpäin esimerkiksi nettisivuilla toimivissa osto- ja myyntikauppapaikoissa tai nettikirpputoreilla. Muista tehdä tehdasasetusten palautus, kun laitat vanhan älytelevisiosi kiertoon.

Kierrätys kunniaan – myös elektroniikkalaitteissa!

Oletko hankkimassa uuden älylaitteen, kuten tietokoneen, kännykän tai äly-TV:n? Uutta laitetta ostaessa kannattaa vanhasta laitteesta luopua ympäristön ja miksei oman säilytystilankin säästämiseksi. Tiesitkö esimerkiksi, että älylaitteiden akuissa ja näytöissä tarvitaan harvinaisia maametalleja, joiden louhiminen rasittaa ympäristöä eikä niitä riitä loputtomiin?

>> Lue lisää #älyäostoksiin-sivustoltamme