-
Luottamus ja toimintavarmuus

29.09.2023

Kunnille uusi maksuton palvelu kyberturvallisuuden parantamiseen

Traficomin Kyberturvallisuuskeskus tarjoaa kuntien käyttöön useita maksuttomia palveluita, joiden avulla kuntien on mahdollista kehittää ja parantaa kyber- ja tietoturvallisuuttaan. Palveluita on kehitetty ja kehitetään edelleen yhdessä kuntien kanssa, jotta ne palvelevat parhaalla mahdollisella tavalla käyttäjiään. Palvelut on kehitetty ja toteutettu yhteistyössä mm. Huoltovarmuuskeskuksen ja valtiovarainministeriön kanssa.

Kunnilla on keskeinen rooli ja tehtävä erilaisten julkisten palveluiden tuottamisessa. Kuntien tietoverkoissa käsitellään ja hallinnoidaan suurta määrää erilaista tietoa. Mitä enemmän yhteiskunnan palvelut digitalisoituvat, sitä tärkeämpää on kiinnittää huomiota sähköisten palveluiden, tietoverkkojen ja -varantojen kyberturvallisuuteen. Tärkein tietoturvateko on tiedostaa, mikä on organisaation nykyinen tietoturvallisuuden taso ja miettiä mitä tulisi kehittää. Tämän jälkeen pitäisi myös viedä läpi tarvittavat kehitystoimet.

Hyöky - kansallinen hyökkäyspintakartoitus kunnille

Syyskuussa 2023 julkaistava kunnille suunnattu Hyöky on maksuton ja helppokäyttöinen palvelu, joka kartoittaa kunnan hyökkäyspinnan julkisissa tietoverkoissa. Tieto havainnoista auttaa kuntaa suojaamaan toimintakykyään ja palveluitaan. Mitä suurempi on hyökkäyspinta, sitä suurempi on myös riski, että asiattomat pääsevät kiinni kriittiseen ICT-omaisuuteen.

Hyöky on helppo ottaa käyttöön, eikä se vaadi kunnalta erillisiä investointeja. Palvelun tuottamat raportit kertovat kunnan hyökkäyspinnasta: sen laajuudesta, mahdollisista heikkouksista ja lisäsuojauksen tarpeesta. Näiden tietojen avulla kunta voi kohdentaa korjaustoimenpiteet tehokkaasti. Palvelu tulee kuntien tilattavaksi syksyn 2023 aikana.

Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Jere Finne puhumassa kuntien kyberturvallisuudesta Kuntamarkkinoilla 13.9.2023

Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Jere Finne puhumassa kuntien kyberturvallisuudesta Kuntamarkkinoilla 13.9.2023