28.10.2021
Laserhäirintä on vakava uhka lentoliikenteessä

Laserhäirintä, eli laserosoittimen suuntaaminen lentokoneeseen tai helikopteriin, on vakava uhkatekijä lentoliikenteessä. Lasersäteet voivat haitata lentäjien näkemistä etenkin lennon kriittisissä vaiheissa, kuten lentoonlähdön ja laskeutumisen aikana, ja johtaa pahimmillaan onnettomuuteen. Laserhäirintä on rangaistavaa.
”Lasersäteet voivat häiritä lentäjiä pitkän matkan päähän, keskeyttää esimerkiksi lääkärikopterin hälytystehtävän tai etsintälennon ja johtaa pahimmillaan onnettomuuteen. Yksikin häirintätapaus liikaa ja vaaraksi lentoturvallisuudelle. Päivien pimetessä aihe on taas erittäin ajankohtainen”, sanoo ylijohtaja Jarkko Saarimäki.
Lasersäteet vaikeuttavat lentäjän keskittymistä ja voivat aiheuttaa näköhäiriöitä sekä toimintakyvyn osittaisen menetyksen.
Laserhäirintätapaukset kasvussa vuonna 2021
Syyskuun loppuun mennessä Suomessa on raportoitu tänä vuonna 13 laserhäirintätapausta. Määrä on vuosien 2013–2020 keskiarvon (18,1) alapuolella, mutta selvästi suurempi kuin vuosina 2019 (7) ja 2020 (3) vastaavana ajankohtana. Suurin osa tapauksista on tapahtunut Helsinki-Vantaan läheisyydessä, kun helikopteria tai matkustajakonetta on osoitettu laserilla.
"Kun otetaan huomioon vuosien 2020 ja 2021 vähentyneet lentomäärät verrattuna poikkeusoloja edeltäneeseen vuoteen 2019, on häirintätapauksia tapahtunut paljon suhteutettuna operaatiomääriin", toteaa Traficomin erityisasiantuntija Jussi-Pekka Perunka.
Laserhäirintä on rikos. Lasersäteen kohdistaminen ilma-aluksen miehistöön on rangaistavaa jo sellaisenaan, vaikka siitä ei seuraisi mitään todellista vahinkoa eikä konkreettista vaaraa ilma-alukselle, sen miehistölle tai matkustajille.
Lisätietoa laserhäirintätapauksista ja laserhäirinnän rangaistuksista
Katso video, jossa ylijohtaja Jarkko Saarimäki kertoo laserhäirinnän aiheuttamasta uhasta lentoliikenteessä: