-
Luottamus ja toimintavarmuus

30.11.2022

Lennätä dronea vain sallituilla alueilla

Viime aikoina on käyty keskustelua epäilyttävistä dronehavainnoista muun muassa kriittisen infrastruktuurin läheisyydessä. Kun olet lähdössä lennättämään dronea, varmista aina ensin, että suunnittelemallasi reitillä lennättäminen on sallittua. Traficomin droneinfo.fi-sivustolta löydät kootusti tietoa.

Suomessa on useita ilmailulta kiellettyjä ja rajoitettuja alueita, joihin kuuluu esimerkiksi ydinvoimaloita sekä maanpuolustukselle, varautumiselle ja valtionhallinnolle tärkeitä alueita. Kieltoja ja rajoituksia voidaan määritellä myös tilapäisen tarpeen mukaan.

"Dronelennättäjän on aina ennen toiminnan aloitusta itse varmistettava aktiiviset kielto- ja rajoitusalueet. Valtaosa lennättäjistä osaakin toimia turvallisesti ja sääntöjen mukaan", sanoo ylitarkastaja Mika Saalasti.

Droneinfo.fi-sivustolta kootusti tietoa

Pysyvistä ilmailun kielto- ja rajoitusalueista, jotka koskevat kaikkea ilmailua, on säädetty Valtioneuvoston asetuksessa ilmailulta rajoitetuista alueista. Suomen ilmatilaan perustetaan jatkuvasti myös tilapäisiä kielto- ja rajoitusalueita. Alueita voidaan perustaa esimerkiksi suuren yleisötapahtuman tai puolustusvoimien harjoitustoiminnan suojaamiseksi. Tieto perustetusta ilmatilan tilapäisestä rajoituksesta julkaistaan Fintrafficin lennonvarmistuksen ilmailutiedotuspalvelun sivustolla ais.fi -ilmailukäsikirjan lisäyksenä.

Traficom voi myös perustaa rajoittavia tai kieltäviä UAS-ilmatilavyöhykkeitä. Esimerkiksi lentokenttien läheisyyteen on lentoliikenteen suojaamiseksi perustettu tällaisia vyöhykkeitä, joissa dronella lennättäminen on rajoitettua. Tieto perustetuista vyöhykkeistä julkaistaan droneinfo.fi -sivustolla.

"Jos aiot kuvata dronella, älä katsele kotirauhan suojamaa aluetta tai muutenkaan lennätä toisten kotien yläpuolella häiritsevästi. Muista myös, että maanpuolustukseen liittyvien harjoitusten, varikkojen tai muun toiminnan kuvaaminen on kiellettyä ilman erillistä lupaa. Huomioi myös luonnonsuojelualueet ja että eläinten tahallinen häiritseminen, esimerkiksi lintujen muuton levähdysalueilla, on kielletty", Saalasti painottaa.

Tällä hetkellä on olemassa myös yksi yksityinen karttapalvelu Aviamaps, josta on mahdollista tarkistaa suunnitellulla reitillä mahdollisesti olevat rajoitukset. Palvelu ei ole Traficomin hyväksymä tai valvoma. Virallisen tiedon löydät aina ais.fi-palvelusta ja droneinfo.fi-sivustolta.

"Jotta dronen lennättäminen sujuisi turvallisesti, lähes jokaisen lennättäjän tulee rekisteröityä dronetoimijarekisteriin, perehtyä lennättämistä koskeviin sääntöihinja pääsääntöisesti suorittaa koe", muistuttaa Saalasti.

Dronejen lennättämistä valvoo poliisi. Säännösten ja lakien rikkomien voi johtaa rikosoikeudellisiin toimenpiteisiin

>> Lisätietoja droneinfo.fi-sivustolta