28.10.2021
Lokakuu on Euroopan kyberturvallisuuskuukausi: Arjen tietoturvataidot kuuluvat kaikille

Euroopan kyberturvallisuuskuukausi on kutsunut meitä kaikkia vahvistamaan tietototurvataitojamme. Pienillä teoilla ja valppaudella voimme välttyä monilta murheilta.
Euroopan kyberturvallisuuskuukausi (European Cyber Security Month) on Euroopan unionin kyberturvallisuusviraston (ENISA) ja Euroopan komission koordinoima vuotuinen tiedotuskampanja. Kampanjan tarkoituksena on parantaa kansalaisten ja organisaatioiden kyberturvallisuutta. Liikenne ja viestintävirasto Traficom ja Traficomin Kyberturvallisuuskeskus tukevat kampanjaa yhdessä muiden Euroopan unionin jäsenvaltioiden ja satojen eri kumppaneiden kanssa.
Tänä vuonna Kyberturvallisuuskuukauden pääteemat ovat olleet kodin kyberturvallisuus ja kyberturvallisuuden ensiaputaidot.
"Arjen kyberturvallisuudesta kotona voi huolehtia hyvillä älylaitevalinnoilla ja niiden turvallisella käytöllä koko laitteen elinkaaren ajan hankinnan suunnittelusta laitteen vastuulliseen kierrätykseen", Kyberturvallisuuskeskuksen ylijohtaja Sauli Pahlman sanoo. "Kiinnostus ja terve uteliaisuus ovat tietoturva-asioissa plussaa", Pahlman jatkaa.
Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen nettisivuilla ja some-kanavissa on julkaistu koko lokakuun ajan lyhyitä videoita ja vinkkejä turvalliseen nettiarkeen. Olemme muun muassa kannustaneet käyttämään palveluissa vahvoja ja yksilöllisiä salasanoja ja rohkaisseet jokaista ottamaan käyttöön monivaiheisen tunnistautumisen aina, kun se vain on mahdollista.
Kuka vain voi tulla huijatuksi
Kiivastahtisessa digiarjessa valitettavasti myös rikolliset ovat nopeita toimimaan. Erilaisia huijauksia liikkuu kaikkialla: somessa, sähköpostin ja tekstiviestien välityksellä tai puhelimessa. Myös hakukoneen tuloksissa saadut linkit palveluihin voivat viedä huijaussivustolle.
Pyytämättä tulleessa viestissä oleva linkki on valitettavan usein huijaus. Pahimmilta erehdyksiltä säästyy, kun ennen linkin klikkaamista arvioi, viekö linkki oikeasti sinne, mihin sen luvataan vievän, vai onko kyseessä tietojenkalastelusivu. Erityisen tarkka tulee olla ennen tietojen syöttämistä verkkosivulle, jonka aitoudesta et ole täysin varma.
Viestissä tulleen linkin klikkaamista turvallisempaa on mennä palveluihin joko kirjoittaa palvelun nimi selaimen osoiteriville tai merkitä usein käytettyjen palvelujen oikea verkko-osoite selaimen kirjanmerkkeihin.
Lokakuussa on opeteltu toimimaan myös tilanteissa, kun sometili on hakkeroitu, pankkitunnukset on varastettu tai nettiostos osoittautuu huijaukseksi.
Ohjeidemme avulla selviät kiperistä kybertilanteista ja opit keinot, joilla suojaat tilisi entistä paremmin. Jaa parhaat vinkit myös läheisillesi!
Lisätietoja
Kyberturvallisuuskuukauden sisältöjä löydät eri some-kanavista kampanjan tunnisteilla #CyberSecMonth ja #ThinkB4UClick
Seuraa Kyberturvallisuuskeskusta Twitterissä ja Facebookissa
Tutustu kyberturvallisuuskuukauden materiaaleihin Kyberturvallisuuskeskuksen kampanjasivuilla