-
Luottamus ja toimintavarmuus

06.05.2021

Uskalla elää digielämää kaiken ikäisenä!

Sähköisiä palveluita käyttävät kaikenikäiset ihmiset. Nuoret ovat verkossa pienestä pitäen, mutta iäkkäille palveluiden muuttuminen sähköiseksi voi herättää ihmetystä. Digitaitojen käyttö kannattaa opetella, eikä kaikkea ei tarvitse osata heti itse. Apua kannattaa kysyä matalalla kynnyksellä.

Verkkorikollisuus on ammattimaista toimintaa, josta saatu rikoshyöty nousee Suomessa vähintään kymmeniin miljooniin euroihin vuodessa. Ikäihmiset ovat erityisessä vaarassa joutua verkkohuijausten ja tietojenkalastelun kohteeksi.

Verkkomaailmassa navigoimiseen tarvitaan monenlaisia taitoja. Laitteiden käyttämisen ja hyvien salasanojen lisäksi tarvitaan vahvaa medialukutaitoa. Jotta erilaiset huijausyritykset voi tunnistaa, on kyettävä arvioimaan kriittisesti mainoksia, mediatekstejä ja yhteydenottoja.

Tieto luo turvallisuutta

Huoli ikääntyneiden pärjäämisestä verkossa on yhteinen. Traficomin Kyberturvallisuuskeskus kampanjoi toukokuussa yhteistyökumppaneidensa kanssa ikääntyneiden tietoturvan puolesta.

Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf -toiminta kannustaa ikäihmisiä tutustumaan rohkeasti digin mahdollisuuksiin: "Tietotekniikan hyödyt – sähköiset palvelut, yhteydenpito läheisiin, tiedonhaku, kaikenlainen ajanviete – voittavat monin kerroin tietoturvan möröt!" 

Uusi taitoja oppii vain harjoittelemalla, mutta kaikkea ei heti tarvitse osata itse. Apua voi kysyä omilta läheisiltä, erilaisilta järjestöiltä tai palveluntarjoajilta.

"Haastamme digitaitoisia ihmisiä miettimään, miten itse voit auttaa lähellä olevaa ikäihmistä turvallisen sähköisen asioinnin varmistamiseksi", sanoo Kyberturvallisuuskeskuksen vt. ylijohtaja Sauli Pahlman.

Tekevälle sattuu

Jokainen voi joutua huijatuksi, eikä sitä tarvitse hävetä. Tärkeää on, että epäilyksen herätessä ottaa tuumaustauon ja arvioi joko itse tai luotettavan henkilön kanssa palvelun turvallisuuden.

Jos rikos on jo tapahtunut ja esimerkiksi verkkopankkitunnukset ovat joutuneet rikollisten käsiin, tärkeintä on ottaa heti yhteyttä omaan pankkiin ja sen jälkeen poliisiin. Jos rikoksen mahdollisuuden huomaa nopeasti, pankki pystyy pysäyttämään rahansiirrot rikollisten tilille.


Lue lisää: