-
Luottamus ja toimintavarmuus

31.05.2022

Uusi määräys huolehtii: suomalaiseen puhelinnumeroon voi luottaa

Soittajan numeron väärentäminen ulkomailta tulevissa huijauspuheluissa on ollut viime vuosina merkittävä ongelma myös Suomessa. Keskusrikospoliisin aikaisemman arvion mukaan suomalaiset ovat menettäneet vuosina 2020 ja 2021 yksistään teknisen tuen huijauspuheluissa noin 7,1 miljoonaa euroa.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom antoi 16.5.2022 uudistetun määräyksen viestintäverkkojen ja -palveluiden yhteentoimivuudesta. Uusi määräys antaa operaattoreille selkeät velvoitteet estää soittajan numeron väärentäminen ja huijaussoittojen välittäminen puhelun vastaanottajille. Näin varmistetaan, että suomalaiseen puhelinnumeroon voi luottaa.

Määräyksen uudistamistyössä mukana olleet suomalaiset operaattorit DNA, Elisa, Telia ja Ålcom ovat yhtä mieltä siitä, että tervetullut uudistus tuo hyviä työkaluja väärennettyjen soittajan numeroiden estämiseen.

Kiinteän verkon puhelinnumeroiden osalta velvoitteet tulevat voimaan 1.7.2022 ja suomalaisten matkapuhelinnumeroiden osalta 2.10.2023.

Myös yritysten puhelinpalvelut on järjestettävä uuden määräyksen mukaisesti

Suomessa toimivat yritykset voivat uudistetun määräyksen mukaisesti myös jatkossa ostaa ja tarjota vaihde- tai call center -palveluja yrityksen käyttöön ulkomailta käsin. Uusi määräys M28 kuvaa miten yhdysliikenne on järjestettävä teleoperaattoreiden kanssa yhteistyössä siten, että yritysvaihteesta tulevat puhelut voidaan tunnistaa ja numeroiden käyttöoikeus varmistaa.

Yritysten kannattaa jo nyt tutustua uudistetun määräyksen sisältöön ja varmistaa, että niiden ulkomailta ostamat puhelinpalvelut on järjestetty Määräyksen 28 mukaisesti.

>> Traficomin uutinen: Traficom ja suomalaiset teleoperaattorit yhteistyössä numeron väärentämistä vastaan asiakkaiden eduksi