-
Luottamus ja toimintavarmuus

31.05.2022

Vinkkejä dronen turvalliseen lennättämiseen

Kauniiden kelien myötä taivaalle alkaa nousta entistä enemmän droneja. Vilkkaimpaan lennätyskauteen kannattaa valmistautua etukäteen, jotta lennättäminen sujuu turvallisesti: perehdy sääntöihin, rekisteröidy ja suorita koe.

Viime vuoden alussa voimaan tullut EU:n droneasetus yhtenäisti droneja koskevat säädökset koko EU:n alueella. Dronekäyttäjille se toi velvollisuuden rekisteröityä dronetoimijarekisteriin. Uusi asetus toi myös lennätyskäytäntöihin joitain muutoksia, mutta perusasiat turvalliseen lennättämiseen säilyivät.

Rekisteröidy ja suorita koe

Kaikkien dronekäyttäjien tulee rekisteröityä, perehtyä dronejen lennättämistä koskeviin sääntöihin ja pääsääntöisesti suorittaa koe. Rekisteröinti ei kuitenkaan koske niitä käyttäjiä, jotka lennättävät alle 250 g painavia kamerattomia tai leluiksi määriteltyjä droneja.

"Droneharrastajille riittää yleensä kauko-ohjaajan verkkokokeen suorittaminen. Tähän mennessä 16 200 lennättäjää on suorittanut sen. Koulutusvaatimuksilla on ehdottomasti positiivinen vaikutus turvallisuuteen. Yhteisiä pelisääntöjä noudattamalla huolehdimme omasta ja toisten turvallisuudesta”, sanoo erityisasiantuntija Patrik Söderström Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.

Helmikuusta alkaen 500–2000 gramman painoisen dronen lennättäminen lähempänä kuin 150 metriä asuin-, liike-, teollisuus- ja virkistysalueista on vaatinut kauko-ohjaajalta verkkoteoriakokeen lisäksi valvotun lisäteoriakokeen. Niin sanotun A2-teoriakokeen suorittaminen on mahdollista useammalla paikkakunnalla. Tähän mennessä sen on suorittanut reilu 1 100 henkeä.

Lennätä vain sallituilla alueilla

Ilmailua on eräissä osissa Suomea rajoitettu kielto- ja rajoitusalueilla, ja niillä myös dronejen lennättäminen on kiellettyä ilman erillistä lupaa. Traficom voi myös perustaa rajoittavia tai kieltäviä UAS-ilmatilavyöhykkeitä, esimerkiksi lentokenttien läheisyyteen. Tieto perustetuista vyöhykkeistä julkaistaan droneinfo.fi-sivustolla.

Suomen ilmatilaan perustetaan myös tilapäisiä kielto- ja rajoitusalueita esimerkiksi suurten yleisötapahtuman tai puolustusvoimien harjoitustoiminnan suojaamiseksi. Tiedot tilapäisistä rajoituksista julkaistaan Fintrafficin lennonvarmistuksen ilmailutiedotuspalvelun sivustolla. Lisäksi mahdollisia rajoituksia voi tarkastella lähes reaaliaikaisesti Aviamaps-verkkopalvelun kautta.

Säilytä näköyhteys droneen ja kunnioita yksityisyyttä

Dronea tulee lennättää 120 metrin alapuolella, ja lennättäjän on pidettävä näköyhteys droneen. Lentokenttien ja ihmisjoukkojen läheisyydessä on noudatettava varovaisuutta. Jos haluat toimia lentokentän lähellä rajoittavalla UAS-ilmatilavyöhykkeellä, ohjeet tarvittavan luvan hakemiseen löytyvät Fintrafficin verkkopalvelusta.

Myös muiden ihmisten yksityisyyttä ja kotirauhaa tulee kunnioittaa. Älä lennätä toisten kotien yläpuolella häiritsevästi tai katsele kotirauhan suojamaa aluetta.

>> Lisätietoa rekisteröitymisestä, kokeesta ja turvallisesta lennättämisestä löydät Droneinfosta!