-
Palvelut

30.09.2022

Etsitkö sopivaa verkkotunnusvälittäjää? Tähtiluokitus auttaa valinnassa

Kun tarvitset fi-verkkotunnuksen, tarvitset myös verkkotunnusvälittäjän, joka rekisteröi verkkotunnuksen puolestasi. Sopivan verkkotunnusvälittäjän valintaa helpottaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin toteuttama tähtiluokitus, jossa välittäjien toimintaa on arvioitu erityisesti kuluttajien ja pienyrittäjien tarvitsemien palveluiden osalta.

Traficom arvioi vuosittain fi-verkkotunnusvälittäjien toimintaa antamalla heidän tarjoamista palveluistaan 0–5 tähteä. Arviointiin osallistuminen on vapaaehtoista. "Tähtiluokituksella haluamme helpottaa etenkin kuluttajien ja pienyrittäjien mahdollista haastetta löytää omia tarpeita vastaava verkkotunnusvälittäjä. Suomessa on yli 3000 verkkotunnusvälittäjää, joilta voit hankkia fi-verkkotunnuksen esimerkiksi omien verkkosivujen osoitteeksi.  Välittäjien tarjoamat asiakaspalvelu, palveluvalikoima ja käyttäjälle tarjottavat ohjaus sekä tietoturva poikkeavat hyvinkin paljon toisistaan", kertoo johtava asiantuntija Juhani Juselius

Vuosittain suoritettavalla arvioinnilla on vaikutusta siihen, millaisia palveluita kuluttajille ja pienyrittäjille on tarjolla. Arvioinnissa merkittävä painoarvo on tarjolla olevilla palveluilla sekä asioinnin helppoudella, vaivattomuudella ja turvallisuudella.

Vain pieni osa verkkotunnusvälittäjistä osallistuu palveluidensa arviointiin

Kesällä 2022 vapaaehtoiseen verkkotunnustoiminnan tähtiarviointiin osallistui 36 verkkotunnusvälittäjää. Kunkin arviointiin osallistuneen välittäjän tietoihin on merkitty arvioinnista saatu kokonaispistemäärä ilmaistuna tähtinä 0–5. Kokonaistähtimäärä koostuu eri osa-alueista, kuten esimerkiksi välittäjän tarjoamista palveluista.  

Täydet 5 tähteä arvioinnissa sai 6 fi-verkkotunnusvälittäjää ja 4,5/4 tähteä annettiin 4 välittäjälle. Kukaan arvioinnissa mukana ollut ei saanut 1,5 tähteä huonompaa tulosta verkkotunnustoimintansa arvioinnista. 

"Kannustamme kaikkia verkkotunnusvälittäjiä mukaan palvelujensa arviointiin, jotta pienyrittäjät ja yksityishenkilöt löytävät helpommin tarvitsemansa palvelut", tähdentää Juselius. Verkkotunnusvälittäjien arviointikriteerit auttavat myös välittäjiä itseään kehittämään palveluitaan käyttäjäystävälliseen suuntaan ja vertaamaan omaa palvelutasoaan alan muihin toimijoihin.

Tavoitteena tietoturvallinen ja asiakkaita palveleva fi-verkkotunnusten välitystoiminta

Suomessa toimivat fi-verkkotunnusvälittäjät rekisteröivät verkkotunnuksen puolestasi ja hoitavat kaikki siihen liittyvät palvelut, kuten verkkotunnuksen uusimisen. Välittäjä tarjoaa usein myös muita oheispalveluja, kuten sähköpostin ja verkkosivutilaa. 

Fi-verkkotunnusvälittäjien tehtävä on auttaa ja neuvoa asiakkaitaan fi-verkkotunnuksiin liittyvissä asioissa, kuten verkkotunnuksen uusimisessa ja siirrossa käyttäjältä toiselle.

Traficom valvoo, että verkkotunnusvälittäjät noudattavat toiminnassaan tietoturvalle ja asiakkaiden neuvonnalle asetettuja vaatimuksia. Seuraava tähtiarviointi toteutetaan vuonna 2023. 

>> Tutustu arvioinnin tuloksiin verkkosivuillamme (valitse välittäjähausta tähtiluokitellut välittäjät). 

>> Katso lisätietoja fi-verkkotunnuksen hakemisen vaiheista verkkosivuiltamme.