-
Tulevaisuus

16.12.2021

Tekoäly tulee: Kyberturvallisuus mukaan palveluiden rakentamiseen alusta lähtien

Traficomin Kyberturvallisuuskeskus on julkistanut Suomen ensimmäisen tekoälyselvityksen, joka tarkastelee tekoälyä kyberturvallisuuden ja riskienhallinnan näkökulmasta. Selvitys kannustaa tekoälypohjaisten palvelujen tai tuotteiden kehittäjiä tekemään nämä kolme asiaa jo nyt: menemään kehitystyöhön kyberturvallisuus ja riskienhallinta edellä, hahmottamaan koneoppimismallin koko elinkaaren ja panostamaan datan laatuun. Kyberturvallisuuskeskus tarjoaa myös uuden työkalun tekoälyn kyberturvallisuuden riskienhallintaan.

Tekoälyn hyödyntäminen avaa uusia kyberuhkia – hyökkäyspinta-ala järjestelmiin kasvaa merkittävästi. Kyberturvallisuuskeskus kannustaakin miettimään tekoälyn soveltamista laaja-alaisesti ja puntaroimaan siihen kohdistuvia riskejä koko elinkaaren ajalta. Huomattavaa on, että itse asiassa osa tietoturvariskeistä ja niiden hallintamenetelmistä on tekoälyjärjestelmissä samoja kuin perinteisissäkin tietojärjestelmissä.

"Tekoälyjärjestelmät tulisi rakentaa niin, että me voisimme luottaa niihin. Esimerkiksi koneoppiminen tuo mukanaan kuitenkin uusia, perinteisten tietojärjestelmien elinkaaresta poikkeavia riskejä, kuten opetusdatan keruu ja mallin opettaminen uudelleen. Tietoturvavaatimukset tuleekin huomioida jo varhaisessa vaiheessa", painottaa Traficomin pääjohtaja Kirsi Karlamaa.

Kyberturvallisuuskeskuksen kehittämä uusi työkalu auttaa riskienhallinnassa

Kyberturvallisuuskeskus tarjoaa nyt myös työkalun tekoälyn soveltamisen riskienhallintaan. Työkalu nostaa esille yleisimpiä riskejä ja auttaa organisaatiota arvioimaan riskien vaikutuksia tekoälypohjaisen palvelun tai tuotteen kyberturvallisuuden ja toimintavarmuuden näkökulmasta.

"Sen myötä, kun tekoälysovellukset yleistyvät, myös sovelluksen tekoälyä hyödyntävä väärinkäyttö ja tietoturvaloukkaukset lisääntyvät. Monelle alalle tekoäly tulee uutena asiana. Olemme mukana auttamassa tekoälyn turvallisessa käyttöönotossa eri alueilla, jotta helposti vältettäviltä haittavaikutuksilta voidaan säästyä", korostaa johtava asiantuntija Juhani Eronen Kyberturvallisuuskeskuksesta.

Julkistustilaisuus herätti laajasti kiinnostusta alan toimijoissa – ja keskustelu jatkuu

Tekoälyselvityksen julkistuswebinaarissa kuultiin aihetta luotaavaa keskustelua, alustajina toimivat Kirsi Karlamaa/Traficom ja Kristine Alanko/Tekoäly 4.0 -ohjelma, työ- ja elinkeinoministeriö. AI Roundtable kokosi alan vaikuttajat pohtimaan, miten Suomessa otetaan tekoälyn kyberturvallisuus haltuun. Mukana keskustelussa olivat Antti Honkela/Helsingin yliopisto, Antti Vähä-Sipilä/F-secure, Päivi Brunou/Wärtsilä Voyage, Tuomas Seppälä/Huoltovarmuuskeskus ja Juhani Eronen/Traficomin Kyberturvallisuuskeskus.

>> Katso julkistustilaisuuden puheenvuorot Traficomin YouTube-tililtä

>> Lataa tekoälyselvitys ja tutustu riskienhallintatyökaluun