-
Yhteydet

18.02.2021

5G on täynnä mahdollisuuksia

Huippunopeat laajakaistayhteydet mahdollistava 5G-matkaviestinteknologia on käytössä jo noin 100 paikkakunnalla Suomessa. 5G mahdollistaa myös entistä tehokkaamman esineiden internetin sekä automaation ja robotisaation. 5G ja digitalisaatio tukevat kestävää kehitystä ja ilmastotavoitteita sekä mahdollistavat uusia palveluja eri sektoreille.

Kaikki yhteiskunnan sektorit hyötyvät 5G:stä, esimerkkinä teollisuus, liikenne ja logistiikka, maa- ja metsätalous sekä terveydenhuolto. 5G ja digitalisaatio tukevat kestävää kehitystä ja ilmastotavoitteita sekä mahdollistavat uusia palveluja eri sektoreille.

"5G on kuin iso työkalupakki täynnä mahdollisuuksia", innostuu Digitaalisten yhteyksien ylijohtaja Jenni Eskola. "5G-verkkopalvelu voidaan optimoida tarpeiden mukaan. Työkalupakista valittavia ominaisuuksia ovat esimerkiksi taajuusalue, palvelun laatu (nopeus ja viive) ja luotettavuus."

Esimerkiksi liikenteen uudet palvelut tarvitsevat monessa tilanteessa ennen kaikkea taattua palvelulaatua. Teollisuus puolestaan tarvitsee robotisaation ja automaation vaatimia huippuluotettavia lyhytviiveisiä palveluita. Nykyiset matkaviestinverkot eivät vastaa näihin tarpeisiin.

Suomi edelleen 5G-kärkimaa

Eri sektoreilla on paljon kiinnostusta 5G:n tuomien uusien mahdollisuuksien testaamiseen ja pilotointiin. Suomessa yritykset ja tutkimuslaitokset toimivat yhdessä julkisen sektorin kanssa konkreettisten ratkaisujen, kokeilujen ja tutkimusten toteuttamiseksi.

Traficomin koordinoima 5G Momentum -ekosysteemi haastaa yrityksiä ja organisaatioita oivaltamaan 5G:n mahdollisuuksia, edistää yhteistyötä, käy sääntelyyn liittyvää vuoropuhelua kehityshankkeiden kanssa ja tekee Suomen 5G-osaamista näkyväksi. 

Lisätaajuudet uuden teknologian viestintäverkoille tuovat lisää kapasiteettia ja suuret nopeudet viestintäyhteyksiin. Vuoden 2020 keväällä 26 GHz:n taajuusalue huutokaupattiin 5G-käyttöön Traficomin järjestämässä taajuushuutokaupassa. Viime vuonna myönnettiin myös ensimmäiset radioluvat paikallisille 5G-verkoille, mikä vahvistaa entisestään Suomen asemaa 5G-kärkimaana. 5G-teknologia ja paikalliset verkot tuovat monia uusia sääntelyyn liittyviä mahdollisuuksia, joista käymme aktiivista vuoropuhelua toimialan kanssa.

Taajuuksien käyttöön liittyvä kansainvälinen yhteistyö tehdään vuosia ennen taajuuksien käyttöönottoa. Nyt valmistellaan uusien 5G- ja 6G-taajuusalueiden käyttöehtoja.

5G:n kyberturvallisuudesta huolehdimme tulevaisuuden ennakoinnilla, kehittämällä sääntelyä ja lisäämällä laaja-alaisesti ymmärrystä kyberturvallisuuden tärkeydestä.

Lue lisää 5G:stä Traficomin verkkosivuilta!