-
Yhteydet

28.10.2021

Antenni-tv-verkon HD-siirtymää vauhditetaan yhteistyössä

Suomalaiset katsovat televisiota edelleen paljon. Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset myös kierrättävät televisioita ahkerasti. Antenni-tv-verkossa siirrytään lähivuosina pelkästään DVB-T2-lähetystekniikkaan, joka mahdollistaa teräväpiirto- eli HD-lähetykset. Traficom koordinoi teknologiasiirtymän viestintähanketta, jossa ovat mukana tv-yhtiöt ja verkko-operaattorit. Yhteistyössä ennakoimme ja edistämme joukkoviestintäverkkojen ja -palvelujen kehitystä kestävällä tavalla tulevaisuuden tarpeisiin.

Televisionkatselu on yhä voimissaan. Vuonna 2020 katselu jopa lisääntyi hieman, ja Suomessa katsotaan päivittäin tv-lähetyksiä keskimäärin 2 tuntia 47 minuuttia. Samanaikaisesti tv-ruudun muu käyttöaika on kasvanut johtuen erityisesti lisääntyneestä suoratoistopalvelujen katselusta ja älytelevisioiden yleistymisestä.

Antenni-tv-talouksissa riittää vielä kirittävää HD-valmiuksissa

Antennitelevisioverkko on koko maan kattava jakeluverkko ja noin joka toinen kotitalous Suomessa vastaanottaa tv-lähetykset sen välityksellä. Antenni-tv-verkossa siirrytään lähivuosina käyttämään pelkästään DVB-T2-lähetystekniikkaa, joka hyödyntää radiotaajuuksia aiempaa tehokkaammin.

DVB-T2-tekniikka mahdollistaa teräväpiirto- eli HD-lähetykset. Näin myös antenni-tv-verkon välityksellä televisiota katsovat kotitaloudet pääsevät nauttimaan kirkkaammista väreistä ja terävämmästä kuvasta.

"Uuteen lähetystekniikkaan siirtymisen jälkeen televisiossa tai digiboksissa pitää olla HD-viritin. Pelkästään antenniverkon varassa olevista kotitalouksista reilulta 200 000:lta puuttuu vielä HD-katseluun tarvittava vastaanotin", kertoo hankkeen projektipäällikkö Tiina Aaltonen. Siirtymä vaikuttaa myös kaapeli-tv-talouksiin, joista noin 100 000:lta puuttuu kaapeliverkkoon soveltuva HD-viritin.

Älytelevisio ja televisioiden kierrätys kampanjoinnin kärkenä

Traficom on yhdessä tv-toimialan kanssa toteuttanut HD-kampanjointia jo muutaman vuoden ajan. Edistämme näin yhdessä television toimintakentän kehitystä kestävällä tavalla tulevaisuuden tarpeisiin. Tämän syksyn kampanjointi käynnistettiin tv-yhtiöiden ja laitekaupan järjestämän televisioviikon yhteydessä Ajantasainen televisio -teemalla, jossa kerrotaan älytelevisioiden mahdollisuuksista, mm. HD- ja suoratoistopalveluista.

Uutena teemana tuodaan syksyn aikana esiin myös televisioiden kierrätystä. Lokakuussa 2021 tehdyn tutkimuksen mukaan suomalaiset kokevat television kierrätyksen tärkeäksi ja helpoksi. Romutukseen menevistä televisioista saatiin viime vuonna hyödynnettyä uusiokäyttöön lähes kaikki materiaali, noin 99 %.

Niissä antenni-tv-talouksissa, joista vielä puuttuu HD-virittimellä varustettu vastaanotin, korostuvat vanhimmat ikäryhmät. Nuoremmilla ikäryhmillä on merkittävä rooli iäkkäiden vanhempien tai isovanhempien televisioasioiden saattamisessa kuntoon.

Viestintäkampanja näkyy niin sosiaalisessa mediassa kuin tv-yhtiöiden kanavillakin Ajantasainen televisio -tietoiskuissa.

Lisätietoja HD-siirtymästä, ajantasaisesta televisiosta ja kierrätyksestä: hdtvopas.fi

Tiedote television kierrätyksestä 18.10.2021