-
Yhteydet

22.06.2021

Viestintätilastoilla seurataan viestintäverkkojen kehitystä Suomessa

Viimeistään tämä vuosi on tuonut etätöiden, etäopintojen, kaikenlaisen muun etäyhteydenpidon ja verkkoasioinnin kautta monelle näkyväksi, kuinka tärkeitä toimivat viestintäyhteydet ovat jokaisen arjessa. Nykytilan kartoittamiseksi ja tulevaisuuden tarpeiden ennakointia varten me Traficomissa seuraamme aktiivisesti digitaalisen infrastruktuurin ja digitaalisten palvelujen kehittymistä Suomessa. Käytännössä seuranta tapahtuu keräämällä tietoja alan toimijoilta ja julkaisemalla tietoa käyttäjien saataville. Tavoitteenamme on edistää toimivien viestintäyhteyksien saatavuutta kaikille.

Jotta voimme ymmärtää markkinoiden tilannetta, ennakoida tulevaa kehitystä ja hoitaa tehtäviämme faktapohjaiseen päätöksentekoon perustuen, keräämme laajasti markkinatietoa teleyrityksiltä ja kartoitamme kuluttajien näkemyksiä. Tiedoista koostamme tilastoja ja dataa viraston työn pohjaksi sekä julkaisemme erilaisia markkinoita kuvaavia analyysejä.

Kunnilla avainasema laajakaistayhteyksien edistämisessä

Vastikään olemme koostaneet kerättävien tietojen pohjalta vuosittain julkaistavan laajakaistaluokituksen, joka kertoo viestintäverkkojen kehityksestä Suomessa. Vaikka digitalisaatio etenee Suomessa hyvää vauhtia, on nettiyhteyksien saatavuudessa ja käyttöönotossa merkittäviä alueellisia eroja. Annoimme laajakaistaluokituksessa kunnille tähtiä yhdestä viiteen erikseen mobiilin ja kiinteän laajakaistan osalta. Luokitus pyrkii kuvaamaan niin nykytilannetta kuin valmiutta vastata tulevaisuuden tarpeisiin.

"Pelkkien tilastolukujen sijaan pyrimme havainnollistamaan tietoja eri tavoin. Tämä luokitus on luotu, jotta alueiden välinen vertailu olisi helpompaa," kertoo erityisasiantuntija Elina Pallas. Kiinteän verkon osalta korkeimpiin tähtiin nousivat jälleen pienemmät kunnat. Näistä kaksi kuntaa, Lumijoki ja Pyhäjoki, saavuttivat jo 4,5 tähteä. Kiinteän verkon korkeimpien sijoitusten taustalla on usein paikalliset valokuituosuuskunnat ja -yhtiöt. Kärkipään alueilla kunnat ovat olleet aktiivisessa roolissa tukemassa valokuituverkon rakentamista.

Mobiiliverkon tähdissä nähtiin ensimmäisen kerran täyteen viiteen tähteen nousseita kuntia. Näitä ovat Espoo, Helsinki, Järvenpää, Kauniainen, Kerava, Maarianhamina, Pirkkala, Raisio, Turku ja Vantaa. Korkeaa luokitusta selittää ennen kaikkea 5G:n rakentuminen, joka ensi vaiheessa painottuu tiheimmin asutuille seuduille.

Viestintätilastoja julkaistaan ympäri vuoden

Alkuvuosi on tilastoinnin kannalta kiireistä aikaa, kun edellisvuoden lukuja kerätään julkaistaviksi. Laajakaistaluokituksen lisäksi olemme tänä keväänä muun muassa uutisoineet ensimmäistä kertaa 5G-peittotiedoista. Tuoreen kuluttajatutkimuksen kuulumisia olemme julkaisseet teemoittain ja kesälomien jälkeen on tulossa esimerkiksi kansainvälistä vertailua Pohjoismaiden ja Baltian välillä. Jos numerot ja tilastot kiinnostavat, seuraathan uutisointiamme vaikkapa Twitterissä @TraficomFinland #parhaatyhteydet #tilastot.

 

Lue lisää: