19.06.2025
Toimivat verkkoyhteydet Suomen digitaalisena selkärankana

Toimivat verkkoyhteydet ovat arjen ja yhteiskunnan kivijalka. Traficom seuraa mobiiliverkon palveluiden saatavuutta sekä laatua ja toimii kuuluvuusasioiden valvontaviranomaisena. Bittimittari.fi-mittauspalvelusta jatkuvasti kertyvät tulokset auttavat virastoa kohdentamaan toimenpiteitä – mutta todelliset ratkaisut syntyvät yhteistyöllä, kertoo digitaalisten yhteyksien johtaja Lasse Laine.
Toimivat verkkoyhteydet mahdollistavat sujuvan arjen – olipa kyseessä työ, opiskelu, digipalveluiden käyttö vapaa-ajalla tai yhteydenpito läheisiin. Suomessa on nopeat sekä kattavat mobiiliverkot, mutta kehitystä tarvitaan edelleen, jotta kaikki alueet pysyvät mukana digitaalisessa muutoksessa.
“Erityisesti harvaan asutulla maaseudulla on edelleen alueita, joilla kuuluvuus tai kapasiteetti ei riitä nykyiseen tarpeeseen. Haasteelliset alueet eivät ole keskittyneet tiettyyn osaan maata vaan niille tyypillistä on alhainen väestötiheys”, kertoo johtaja Lasse Laine.
Tietopohjaa päätöksenteon tueksi
Traficom seuraa mobiiliverkkojen toimivuutta useilla tavoilla. Viraston suorittamat mittaukset eri puolilla Suomea, tiivis yhteistyö operaattoreiden sekä muiden sidosryhmien kanssa ja käyttäjien tekemät mittaukset Bittimittari.fi-sovelluksella muodostavat yhdessä melko kattavan tilannekuvan.
“Kuuluvuusongelmia esiintyy tasaisesti eri puolilla Suomea. Harvaan asutuilla alueilla haasteita on enemmän. Verkkojen rakentaminen ja kehitys keskittyy pääasiassa kaupunkialueille, joissa on suurempi väestötiheys”, Laine sanoo.
Kuuluvuushaasteiden taustalla on usein monen tekijän yhdistelmä: vanhat päätelaitteet, joiden tekninen tuki on puutteellinen, paikalliset maastoesteet sekä operaattoreiden verkkojen erot kapasiteetissa ja peitossa.
Ratkaisut syntyvät yhteistyöllä
Traficom toimii sekä valvovana viranomaisena että yhteistyön mahdollistajana. Useimmat yksittäiset ongelmat ratkeavat operaattorien vapaaehtoisilla toimilla, mutta virasto voi tarvittaessa myös velvoittaa yleispalvelutason yhteyden tarjoamiseen.
“Kannustamme asiakkaita ottamaan ensin yhteyttä omaan operaattoriinsa. Samalla muistutamme, että kuuluvuudessa voi olla merkittäviä alueellisia eroja eri toimijoiden välillä – liittymien vertailu kannattaa”, tähdentää Laine.
Uudet teknologiat luovat mahdollisuuksia
Verkkoyhteyksien kehittämisessä katse on myös tulevaisuudessa. Teknologinen kehitys – kuten satelliittiverkkojen kehittyminen – voi parantaa yhteyksiä erityisesti alueilla, joilla maanpäällinen verkko ei yksin riitä.
“Tulevaisuudessa on yhä tyypillisempää, että laitteet vaihtavat yhteyttä saumattomasti satelliittiverkkojen ja maanpäällisten mobiiliverkkojen välillä. Tämä luo uudenlaisia mahdollisuuksia tarjota syrjäseuduille laadukkaita viestintäpalveluita myös satelliittiverkkoja hyödyntäen”, Laine kertoo.
Traficomin pitkän aikavälin tavoitteena on varmistaa, että viestinnän peruspalvelut ovat toimivia ja kohtuuhintaisia kaikkialla Suomessa – asuinpaikasta riippumatta.
“Meillä on vastuu rakentaa kestävää perustaa Suomen digitaalisten yhteyksien tulevaisuudelle. Se edellyttää teknologista ymmärrystä, yhteistyötä ja ajantasaista tilannekuvaa, jonka avulla voimme vaikuttaa oikea-aikaisesti ja ennakoivasti", täsmentää Laine.
Bittimittari.fi-palvelun avoin data tukee kehittämistä
Bittimittari.fi-palvelussa kuka tahansa voi mitata oman nettiyhteytensä laatua joko mobiilisovelluksella tai nettiselaimella. Traficom hyödyntää monipuolisesti palvelusta saatua anonyymiä dataa verkkojen laadun seuraamisessa muun muassa tarkastelemalla eri vuorokauden aikoina ja eri alueilla mitattujen tulosten kehitystä.