19.06.2025
Vastuullinen veneily pelastaa henkiä – muista pelastusliivit, navigointitaidot ja alkoholin kohtuukäyttö

Kesän myötä vesille suuntaa jälleen suuri joukko veneilijöitä. Valitettavasti myös veneilyonnettomuudet lisääntyvät, ja monen traagisen tilanteen taustalla ovat samat riskitekijät: alkoholi, pelastusliivien puute ja tietämättömyys tai välinpitämättömyys veneilyn perussäännöistä.
Traficom haluaa yhdessä muiden vesiliikenteen toimijoiden kanssa nostaa esiin kolme ajankohtaista turvallisuusteemaa, jotka jokaisen vesillä liikkujan on syytä kerrata ennen vesille lähtöä. Otathan nämä onkeesi jo ennen veneeseen astumista.
Pelastusliivit ja kohtuullinen alkoholin käyttö – halpa henkivakuutus
Viime vuonna menehtyi 35 ihmistä huviveneilyonnettomuuksissa. Kaikki olivat miehiä, ja valtaosa yli 55-vuotiaita. Yli puolet tapauksista liittyi alkoholin käyttöön, ja lähes kaikilta puuttuivat pelastusliivit. Riskit kasvoivat myös, jos käytössä oli kiikkerä vene. Pelastusliivit pelastavat henkiä vain, jos ne ovat päällä – eivät penkillä tai säilytyslokerossa.
Traficom viestii tänä kesänä yhdessä Alkon kanssa veneilyturvallisuusteemalla ja juhannusviikolla myymälöissä myyjät pukevat päälleen pelastusliivit, herätellen keskustelua ja muistuttaen liivien käytön tärkeydestä. Kampanjan viesti on selvä: turvallinen veneily alkaa jo maissa. Pue siis pelastusliivit - et ole voittamaton, olet korvaamaton.
Väistämissäännöt – perusosaamista, joka estää yhteentörmäykset
Toisin kuin maanteillä, vesillä ei ole etuajo-oikeuksia – on vain väistämisvelvollisuuksia. Silti vesillä liikkuu yhä paljon veneilijöitä, jotka eivät tunne tai noudata sääntöjä. Tämä aiheuttaa vaaratilanteita erityisesti vilkkailla väylillä, joissa myös suuria kauppa-aluksia liikkuu. Väistämissääntöjen kertaus ennen vesille lähtöä on jokaisen veneilijän vastuulla.
GPS ei ole veneilijän ainoa kompassi
GNSS-häiriöt ovat yleistyneet tänä keväänä erityisesti Suomenlahden alueella. Sähköiset navigointilaitteet ovat hyödyllisiä, mutta niiden varaan ei voi laskea häiriötilanteissa – perinteisen merikartan luku- ja tulkintataito on edelleen tärkeä osa turvallista navigointia. Karttaplotteri ei myöskään vesiliikennelain mukaan korvaa ajantasaisia merikarttoja.
Veneen päällikön tulee aina tietää sijaintinsa ja seurata ympäristöä aktiivisesti – tekniset apuvälineet voivat pettää, mutta hyvät taidot kantavat pitkälle.
Yhteinen vastuu, turvallisempi vesillä liikkuminen
Veneilyonnettomuudet eivät ole väistämättömiä – ne ovat usein seurausta huonoista valinnoista. Kun jokainen huolehtii turvallisuuden peruskivistä, kuten liivien käytöstä, selvästä päästä, väistämissääntöjen tuntemisesta ja navigointitaidoista, voidaan monet vaaratilanteet estää jo ennen kuin ne ehtivät syntyä.
Nautitaan juhannuksesta ja kesävesistä turvallisesti – vastuullisesti vesillä liikkuen.
Lue lisää