-
Luottamus ja toimintavarmuus

29.09.2023

ADAS – näkymätön apukuski kuljettajan tukena

Kuljettajaa avustavat ADAS-järjestelmät ovat vuosien mittaan yleistyneet autoissa. Kuskin paikalle istahtavalla tulisi aina olla tiedossa, millaisia järjestelmiä autossa on ja miten ne toimivat. Traficomin ADAS – näkymätön apukuski -sarjassa tutustutaan kehittyneisiin kuljettajaa avustaviin järjestelmiin. Verkkosivustolla ja videoilla esitellään muun muassa katveavustimen, kaistavahdin, älykkään nopeusavustimen ja automaattisen hätäjarrutuksen toimintaa.

Edistykselliset kuljettajaa avustavat järjestelmät (Advanced Driver Assistance Systems, ADAS) varoittavat kuljettajaa vaarallisista tilanteista liikenteessä ja estävät onnettomuuksia tai vähentävät onnettomuuksien riskiä. Ne myös avustavat kuljettajaa ajamisessa.

ADAS-järjestelmät hyödyntävät ajoneuvossa olevia erilaisia antureita, tutkia ja kameroita ympäristön ja auton havainnointiin. Autoissa olevat ADAS-järjestelmät vaihtelevat valmistusvuoden ja varustetason mukaan.

"Kun tutustut oman autosi ADAS-järjestelmien toimintaan, hyödynnä ohjekirjaa ja auton käyttöliittymää. Siinä annetaan selkeät ohjeet ja varoitukset jokaisesta järjestelmästä. Pidä myös autosi anturit, kamerat ja tutkat puhtaina, jotta järjestelmät toimivat oikein", muistuttaa Traficomin erityisasiantuntija Jukka Juhola.

ADAS – näkymätön apukuski -sarjassa tutustutaan kehittyneisiin kuljettajaa avustaviin järjestelmiin

Näkymättömästä apukuskista voi olla roimasti apua, jopa henkeä uhkaavassa tilanteessa. Olemme koonneet tärkeimmät tiedot keskeisistä ADAS-järjestelmistä näppärään tietopakettiin. Tietopaketin tarkoitus on lisätä tietoisuutta kuljettajaa avustamista järjestelmistä – mitä ne ovat, miten ne toimivat sekä antaa vinkkejä niiden käyttöön. Lisäksi haluamme muistuttaa, että kuljettaja kantaa aina ensisijaisesti vastuun auton hallinnasta ja turvallisesta ajamisesta, vaikka avustavia järjestelmiä on käytössä.

ADAS – näkymätön apukuski -videosarjassa Mikko Kuustonen, Harri Moisio, Vappu Pimiä ja Joanna Kuvaja tutustuvat kehittyneisiin kuljettajaa avustaviin järjestelmiin. Verkkosivustolla ja videoilla esitellään katveavustimen, valoautomatiikan, kaistavahdin, älykkään nopeusavustimen, automaattisen hätäjarrutuksen, eCall-hätäviestijärjestelmän ja mukautuvan vakionopeudensäätimen toimintaa.


>> Tutustu ADAS -näkymätön apukuski -tietopakettiin 

 

 

 

ADAS – näkymätön apukuski -videot ovat osa EU:n osarahoittamaa NordicWay 3 -hanketta (2019–2023), jossa kehitetään ja tutkitaan tieliikenteen häiriö- ja olosuhdeviestien jakamista sekä tieliikenteen automaatioon liittyviä ratkaisuja.