-
Luottamus ja toimintavarmuus

31.01.2024

Digi- ja datasääntelyssä vilkas alkuvuosi

Uusi vuosi tuo tullessaan uutta sääntelyä digi- ja datatoimijoille. Datanhallinta-asetukseen pohjautuva kansallinen lainsäädäntö tuli voimaan vuoden alussa ja pian sen jälkeen Suomessa rekisteröitiin Euroopan ensimmäinen tunnustettu datan välityspalvelu. Digipalveluasetuksen h-hetki häämöttää puolestaan helmikuun puolivälissä, jolloin digitoimijoille tulee uusia velvollisuuksia.

Digipalveluasetuksen (Digital Services Act, DSA) tarkoitus on vähentää laitonta sisältöä ja lisätä palveluiden avoimuutta. Asetus sisältää laajasti uusia velvollisuuksia erilaisille verkon toimijoille aina pilvipalveluista sosiaalisen median alustoihin ja erilaisiin markkinapaikkoihin.

Digipalveluasetuksen soveltaminen alkaa 17.2.

Verkkoalustoille, eli esimerkiksi erilaisille verkkoyhteisöille, on sääntelyssä omat velvoitteensa. Alustojen on jatkossa muun muassa oma-aloitteisesti reagoitava selvästi laittomaan sisältöön ja käsiteltävä valitukset huolellisesti. Verkkoalustoilta vaaditaan myös uusia toimia, jotka parantavat mainonnan ja suosittelujärjestelmien läpinäkyvyyttä sekä alaikäisten suojelua verkossa.

Digipalveluasetuksen soveltaminen alkaa 17.2.2024 ja Suomessa sen noudattamista valvoo pääasiassa Traficom. Lisäksi kuluttaja-asiamies ja tietosuojavaltuutettu valvovat tiettyjä asetuksen velvoitteita, jotka liittyvät esimerkiksi alustojen toteuttamaan mainontaan. Alkuvaiheessa keskitytään erityisesti neuvontaan ja tiedon jakamiseen.

Suomeen Euroopan ensimmäinen tunnustettu datan välityspalvelu

Suomalainen DataSpace Europe on ensimmäinen Euroopassa rekisteröity datan välityspalvelu. Datanhallinta-asetukseen (Data Governance Act, DGA) pohjautuva kansallinen lainsäädäntö tuli voimaan täysimääräisesti 2.1.2024. Pian sen jälkeen Traficom vahvisti DataSpace Europen ilmoittautumisen ja sen, että yritys täyttää datanhallinta-asetuksen edellytykset. Datatalous kasvaa vauhdilla ja uusia toimijoita tarvitaan, jotta Suomi voi toimia tulevaisuudessa datatalouden kärkimaana.

Datan välityspalveluiden tarkoitus on riippumattomina osapuolina mahdollistaa datan liikkuminen sovitusti eri toimijoiden ja sovellusten välillä. Jos yritys haluaa tarjota asetuksen mukaisia datan välityspalveluja, toiminnasta pitää tehdä ilmoitus Traficomille.

Tilaa Traficomin Datamatkalla -uutiskirje!

Oletko kiinnostunut datataloudesta? Haluatko tietää, mitä digi- ja datasääntelyssä on meneillään? Tilaamalla Traficomin Datamatkalla-uutiskirjeen, saat tietoa suoraan sähköpostiisi.

>> Tilaa Datamatkalla -uutiskirje (valitse aiheeksi datatalous)

>> Katso 19.1. pidetyn DSA-webinaarin tallenne ja materiaalit

>> Tiedote 12.1.2024: Digitoimijoille uusia velvollisuuksia ‒ tavoitteena turvallisemmat ja avoimemmat verkkopalvelut

>> Tiedote 11.1.2024: Euroopan ensimmäinen datan välityspalvelu rekisteröity Suomeen