-
Luottamus ja toimintavarmuus

31.05.2024

Dronekausi käynnistyi – muista lennättämisen pelisäännöt

Säiden lämmetessä tuhannet dronet pörräävät jälleen taivaalla. Turvallinen lennättäminen edellyttää yhteisten pelisääntöjen ja velvoitteiden noudattamista. Traficomin testillä voit alustavasti selvittää, missä ja millä edellytyksillä voit droneasi lennättää.

Jos drone painaa 250 g tai enemmän tai se on varustettu kameralla tai muulla henkilötietojen tallennukseen kykenevällä anturilla, käyttäjän tulee rekisteröityä operaattoriksi. Kauko-ohjaaja vastaa taas itse dronen lennätyksestä. Operaattori ja kauko-ohjaaja voivat olla sama henkilö. Operaattori voi myös vastata useammasta kauko-ohjaajasta. 

Onko operaattoritunnus droneen kiinnitettynä  ja operaattorikausi voimassa?

Riippuen käytettävästä dronesta ja ympäristöstä tulee pilotin tarvittaessa suorittaa verkkoteoriakoe ja perehtyä lennättämisen pelisääntöihin. Tällä hetkellä rekisteröityneitä droneoperaattoreita on yli 17 800 ja kauko-ohjaajia yli 27 000.

"Varmista ennen lennätyskauden alkua, että operaattorikautesi on voimassa ja operaattoritunnuksesi on kiinnitetty dronen kylkeen. Itse dronea ei tarvitse rekisteröidä Traficomille. Jos vaihdat dronea tai hankit niitä lisää, sama operaattoritunnus käy kaikkiin, kunhan tunnus on vain voimassa", sanoo ylitarkastaja Mikko Liukkonen.

Suomessa rekisteröitynyt operaattori voi lennättää dronea myös muissa EU-maissa. Lennättäminen ilman operaattoriksi rekisteröitymistä on laitonta.

Tarkasta drone talven jäljiltä

Talvisäilytyksen jälkeen drone kannattaa tarkastaa huolellisesti ennen ensimmäistä lennätystä ja sen aikana. Talvisäilytyspaikan tulisi olla kuiva ja lämmin sisätila. Kosteus ja kylmyys voivat vaikuttaa muun muassa sähköjärjestelmien kuntoon heikentävästi.

"Ensimmäinen lennätys tulee tehdä varovasti, varsinkin jos edellisestä kerrasta on pidempi aika, jotta drone pysyy varmasti hallinnassa. Varmista moottoreiden ja potkureiden kunto ja seuraa akkujen toimintaa. Päivitä tarvittaessa dronen ohjelmisto ja varmista paikkatietoisuustoiminnon toimivuus, jos drone on sellaisella varustettu", Liukkonen sanoo.

Näin keväällä on syytä huomioida lennättämisessä myös luonto ja eläimet. Lennättämistä olisi hyvä välttää lintujen mahdollisilla pesimäalueilla huhtikuulta heinäkuulle.

Testaa missä voit lennättää

Traficomin testillä voit alustavasti selvittää, missä ja millä edellytyksillä voit lennättää jo ostettua tai hankinnassa olevaa dronea. Dronen lennättämiseen tuli muutoksia tämän vuoden alussa, kun droneasetuksen siirtymäkausi päättyi. 

Vuoden alusta uusien, markkinoille saatettavien dronejen tulee olla varustettu C-luokituksesta kertovalla merkinnällä, jotta niitä voidaan käyttää ns. avoimessa kategoriassa. Asetus mahdollistaa kuitenkin jo käytössä olevan tai markkinoille saatetun dronen käytön jatkossakin.

>> Lisätietoa testistä, turvallisesta lennättämisestä, rekisteröitymisestä ja kokeen suorittamisesta löydät osoitteesta droneinfo.fi.

Traficom kampanjoi touko- ja kesäkuussa turvallisen dronelennättämisen puolesta.

>> Katso pelisäännöistä muistuttavat videot Traficomin YouTube-kanavalla.