31.05.2024
Hack the Networks -tapahtumassa testattiin paikallisten 5G-verkkojen tietoturvaa
Traficomin ja Huoltovarmuuskeskuksen järjestämä Hack the Networks -tapahtuma keräsi Otaniemeen toukokuussa noin 70 valkohattuhakkeria testaamaan paikallisten 5G-verkkojen tietoturvaa 3 haasteen äärellä. Haastekumppaneina tapahtumassa olivat PwC, Aalto-yliopisto, Fortum, Digita, Nokia sekä Ericsson.
Hack the Networks on jo kolmas Traficomin järjestämä 5G-hack. Tällä kertaa tapahtuman teemana oli paikallisten 5G-verkkojen turvallisuus. Ne tarjoavat joustavan, nopean ja turvallisen yhteyden lukuisiin erilaisiin käyttötapauksiin myös kriittisissä ympäristöissä, kuten tehtaissa, voimalaitoksissa, lentokentillä, satamissa ja sairaaloissa.
Hackathonit auttavat yrityksiä tunnistamaan haavoittuvuuksia ennakkoon
Mahdollisten haavoittuvuuksien tunnistaminen hyvissä ajoin on tärkeää, ennen kuin sovelluksia otetaan käyttöön laajassa mittakaavassa. Viranomaisten ja yritysten välinen yhteistyö on tärkeää turvallisten ratkaisujen kehittämisessä. Suomessa yhteistyö toimii hyvin ja sillä on pitkät perinteet.
Monille yrityksille kyberturvallisuus voi kuitenkin olla vaikea aihe, sillä mikään organisaatio ei halua joutua kyberhyökkäyksen tai muun tietoturvapoikkeaman kohteeksi. Kyberturvallisuudesta voi kuitenkin tulla myös kilpailuvaltti, jos siihen suhtaudutaan avoimesti. Osallistumalla Hack the Networksin kaltaisiin tapahtumiin, yritykset levittävät hyvää kyberturvallisuuskulttuuria.
Kyberturvallisuuskulttuuri syntyy varautumisesta ja harjoittelusta
Hackathoniin osallistuminen on myös hyvä lisä yritysten harjoitteluun ja varautumiseen. Tapahtumaan osallistuminen vaatii yritykseltä paljon valmistautumista ja resursseja, mutta vain investoimalla ja valmistautumalla hyvin yritys voi saavuttaa toivomansa lopputulokset. Loppujen lopuksi hackathon on yrityksille kustannustehokas tapa testata järjestelmiään ja saada hakkereilta uusia näkökulmia mahdollisiin turvallisuuspoikkeamiin.
Mitä hyötyä yritykselle ja valkohattuhakkerille on osallistua hackathoniin?
Nokian Lead Security Architect Martin Peylo sekä Digitan liiketoiminnan kehitysjohtaja Henri Viljasjärvi keskustelivat hakkerointitapahtumaan osallistumisen hyödyistä haastekumppaniyritysten näkökulmasta. Videon voi katsoa Traficomin YouTube-kanavalta. Haasteessaan Digita ja Nokia rakensivat Dipoliin paikallisen 5G-verkon ja paljastivat kuvitteellisen teollisuuslaitoksen sisäverkon hakkereille.
>> Katso haastattelu YouTubesta
Hakkereille tapahtuma oli ainutlaatuinen mahdollisuus päästä käsiksi järjestelmiin, joihin heillä ei muuten olisi pääsyä. Vähintään yhtä tärkeää on kuitenkin verkostoituminen ja yhteisöllisyys. Valkohattuhakkeri Mariana Leppäaho ennätti hakkeroinnin lomassa istua juttelemaan Traficomin teknologia- ja strategiajohtaja Kirsi Karlamaan kanssa.
>> Kirsin ja Marianan keskustelun pääset katsomaan Traficomin YouTube-kanavalta.