-
Luottamus ja toimintavarmuus

31.05.2023

Laita törttöilevä drone kuriin

Dronejen vilkkain lennätyskausi on alkanut. Vastuullinen lennättäjä tietää, missä ja miten dronea saa lennättää, eikä päästä droneaan törttöilemään isompiensa kanssa. Sääntöjen rikkomisesta voi seurata sakot – onnettomuuden seuraukset voivat olla vielä kalliimmat.

Valmistaudu lennätyskauteen etukäteen: rekisteröidy drone-operaattoriksi, perehdy lennättämistä koskeviin sääntöihin ja suorita koe. Rekisteröinti ei koske niitä käyttäjiä, jotka lennättävät alle 250 g painavia kamerattomia tai leluiksi määriteltyjä droneja.

"Droneharrastajille riittää yleensä kauko-ohjaajan A1/A3-verkkokokeen suorittaminen. Tähän mennessä noin 21 300 lennättäjää on perehtynyt itseopiskelumateriaaliin ja suorittanut kokeen. Yhteisiä pelisääntöjä noudattamalla huolehdimme omasta ja toisten turvallisuudesta”, sanoo johtava asiantuntija Olli Ahtola.

Viime vuonna Suomessa tapahtui seitsemän dronen aiheuttamaa läheltä piti -tilannetta, joista kolme johti vakavaan vaaratilanteeseen.

"Useimmiten dronea oli lennätetty selkeästi väärässä paikassa erittäin lähellä kiitotietä samaan aikaan, kun sille oli tulossa muita ilma-aluksia. Tapauksissa oli nähtävissä ymmärtämättömyyttä lentoturvallisuudesta tai selkeää piittaamattomuutta. Turvallista toimintaa lentokenttien läheisyydessä ja sääntöihin perehtymistä ei voi korostaa liikaa", Ahtola painottaa.

Lennätä droneasi vain sallituilla alueilla

Kun olet lähdössä lennättämään dronea, varmista aina ensin, että suunnittelemallasi reitillä lennättäminen on sallittua. Suomessa on useita ilmailulta kiellettyjä ja rajoitettuja alueita, joihin kuuluu esimerkiksi ydinvoimaloita sekä maanpuolustukselle ja valtionhallinnolle tärkeitä alueita. Tällaisilla alueilla lennättäminen vaatii erillisen luvan. Pysyvistä ilmailun kielto- ja rajoitusalueista on säädetty Valtioneuvoston asetuksessa ilmailulta rajoitetuista alueista.

Suomen ilmatilaan perustetaan jatkuvasti myös tilapäisiä kielto- ja rajoitusalueita. Alueita voidaan perustaa esimerkiksi suuren yleisötapahtuman tai puolustusvoimien harjoitustoiminnan suojaamiseksi. Tieto perustetusta ilmatilan tilapäisestä rajoituksesta julkaistaan Fintrafficin lennonvarmistuksen ilmailutiedotuspalvelun sivustolla ais.fi ilmailukäsikirjan lisäyksenä.

Traficom voi myös perustaa rajoittavia tai kieltäviä UAS-ilmatilavyöhykkeitä. Esimerkiksi lentokenttien läheisyyteen on lentoliikenteen suojaamiseksi perustettu tällaisia vyöhykkeitä, joissa lennättäminen dronella on rajoitettua. Tieto perustetuista vyöhykkeistä julkaistaan Traficomin droneinfo.fi-sivustolla.

Kunnioita yksityisyyttä – älä lennätä onnettomuuspaikalla

Dronea tulee lennättää 120 metrin alapuolella, ja lennättäjän on pidettävä näköyhteys droneen. Jos aiot kuvata dronella, älä katsele kotirauhan suojamaa aluetta tai muutenkaan lennätä toisten kotien yläpuolella häiritsevästi. Älä myöskään lennätä ja kuvaa onnettomuuspaikoilla, sillä yksityisyyden suojan rikkomisen lisäksi se saattaa aiheuttaa vaaratilanteita pelastushenkilökunnalle.

Poliisi valvoo dronelennätyksiä osana omaa tehtäväaluettaan. Sääntöjen noudattamatta jättämisellä vois syyllistyä esimerkiksi liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja ilmailurikkomukseen. Yleisimmin dronella tehdyistä rikoksista on ollut seuraamuksena sakkorangaistus.

Traficom on kampanjoinut toukokuun ajan turvallisen dronelennättämisen puolesta pääviestinään: Laita törttöilevä drone kuriin – rekisteröidy ja läpäise koe. Lisätietoa turvallisesta lennättämisestä, rekisteröitymisestä ja kokeen suorittamisesta löydät osoitteesta droneinfo.fi. 

>> Katso kampanjavideo YouTubesta