-
Luottamus ja toimintavarmuus

31.10.2022

Miten mahdolliset kiertävät sähkökatkot vaikuttavat?

Sähköpula tarkoittaa tilannetta, jossa kulutetun sähköenergian määrä uhkaa kasvaa suuremmaksi kuin tuotetun ja ulkomailta tuodun sähköenergian määrä. Hoitokeino tällaiseen tilanteeseen on sähkön kulutuksen rajoittaminen ‒ viimekädessä alueellisesti kiertävin sähkökatkoin.

Mikä toimii ja mikä ei?

Teleyritysten verkot toimivat sähköllä ja siksi mahdolliset kiertävät sähkökatkot vaikuttavat niidenkin toimintaan: yleiset viestintäverkot on varmistettu sähkökatkojen varalle, mutta sähkökatkojen pitkittyessä tai toistuessa usein, vaikutuksia myös viestintäpalvelujen toimivuuteen alkaa ilmetä.

Antenni-TV- ja radiopalvelut toimivat sähkökatkoissa useita tunteja. Koska kodeissa ei yleensä ole varmistettu TV-vastaanottimien tai sähköverkkovirrallisten radioiden tehonsyöttöä sähkökatkojen varalle, niin televisiota ei voi katsoa sähkökatkojen aikana. Paristokäyttöistä radiota tai autoradiota sen sijaan pystyy kuuntelemaan.

Lue lisää varautumisesta

Millaisia vaikutuksia mahdollisilla sähkökatkoilla on viestintäpalveluiden toimivuuteen? Miten yritysten ja kotitalouksien kannattaa varautua niihin? Lue lisää Traficomin verkkosivuilta  Kiertävät sähkökatkot vaikuttavat myös teleyritysten verkkojen ja palvelujen toimivuuteen | Traficom