-
Luottamus ja toimintavarmuus

31.05.2023

Suomalainen kyberturvallisuusosaaminen kiinnostaa maailmalla

Kyberturvallisuuden kehittäminen on yhä riippuvaisempaa kansainvälisestä yhteistyöstä. Traficomin Kyberturvallisuuskeskus oli näkyvästi mukana RSA-konferenssissa San Franciscossa huhtikuussa. Suomalainen osaaminen nousi vahvasti esiin, kun aiheena oli Traficomin ja suomalaisten teleoperaattoreiden yhteistyö puhelinnumeroiden väärentämistä vastaan.

Huhtikuun viimeisellä viikolla San Franciscossa järjestettiin 32. vuosittainen RSA-konferenssi. Nelipäiväinen konferenssi on yksi tietoturva-alan suurimpia tapahtumia, joka kerää yhteen satoja puhujia ja kymmeniä tuhansia konferenssivieraita.

Suomesta osallistui tapahtumaan yli 100 henkeä. Myös Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus oli näkyvästi mukana konferenssissa. Virasto osallistui tapahtumaan osana suomalaista konsortiota, jossa oli mukana viranomaisedustuksen lisäksi suomalaisia tietoturva-alan yrityksiä.

Suomalaisen kyberturvallisuuden voima on kyvyssämme ratkaista haasteita verkostona

Kyberturvallisuuskeskuksen kehityspäällikkö Lauri Isotalo piti konferenssissa yhdessä KRP:n ja Elisan edustajien kanssa esityksen Traficomin ja suomalaisten teleoperaattoreiden yhteistyöstä puhelinnumeroiden väärentämistä vastaan.

“Esityksemme RSA-konferenssissa kiteytti erinomaisesti viranomaisten ja yritysten välisen yhteistyön merkityksen kyberturvallisuuden kehittämisessä. Suomalaisen kyberturvallisuuden voima ei ole vain yksittäisissä innovaatioissa, tuotteissa, tai palveluissa, vaan kyvyssämme ratkaista vaikeimpiakin haasteita verkostona ja parhaiden asiantuntijoiden tiimeinä”, kertoo Kyberturvallisuuskeskuksen kehityspäällikkö Lauri Isotalo.

Väärennetyllä numerolla toteutetut huijaussoitot maailmanlaajuinen haaste

Traficomin johtama yhteistyö johti teknologisen ratkaisun lisäksi uudistettuun määräykseen, joka antaa operaattoreille uudet velvoitteet soittajan numeron väärentämisen estämiseen ja huijaussoiton välittämiseen puhelun vastaanottajalle.

Väärennetyllä numerolla toteutetut huijaussoitot eivät ole ongelma vain Suomessa, vaan ilmiö on yleinen maailmanlaajuisesti. Konferenssin yleisössä heräsikin mielenkiintoa ja pohdintaa siitä, miten Suomessa käyttöön otettua ratkaisua voisi soveltaa muualla maailmassa.

Kansainvälinen yhteistyö kuuluu Kyberturvallisuuskeskuksen arkeen

Suomalaisen yhteiskunnan kyberturvallisuuden ylläpitäminen ja kehittäminen on yhä riippuvaisempaa kansainvälisistä toimijoista ja kansainvälisistä yhteistyösuhteista. Merkittävä osa Kyberturvallisuuskeskuksen päivittäisestä työstä tehdäänkin yhteistyössä eri puolilla maailmaa sijaitsevien viranomaiskumppanien ja yksityisen sektorin toimijoiden kanssa. RSA-konferenssin kaltaiset tapahtumat tarjoavat osaamisen kehittämisen lisäksi mahdollisuuden tavata kasvotusten näitä yhteistyökumppaneita sekä kehittää yhteistyötä edelleen.

>> www.rsaconference.com

Konferenssiin osallistui iso joukko suomalaisia osana Kyberala Ry:n johtamaa konsortiota.