-
Luottamus ja toimintavarmuus

31.01.2024

Suomalainen vaalijärjestelmä on vakaa ja turvallinen

Alkanut vuosi on todellinen vaalivuosi niin Suomessa kuin maailmalla. Presidentinvaaleihin ja europarlamenttivaaleihin valmistautuminen merkitsee useiden eri toimijoiden pitkäjänteistä varautumistyötä ministeriöistä ja virastoista aina kuntatasolle ja yksittäisille äänestyspaikoille asti.

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros huipentui varsinaiseen vaalipäivään sunnuntaina 28.1.2024. Vaalit on Suomessa aina järjestetty luotettavasti ja suomalainen vaalijärjestelmä on vakaa ja turvallinen. Äänestyslipuilla toteutettavaan vaalitapaan on erittäin vaikea vaikuttaa tietojärjestelmiin hyökkäämällä. Myöskään käsin tehtävän ääntenlaskennan luotettavuuteen ei voida vaikuttaa kyberhyökkäyksillä. On kuitenkin hyvä nostaa esiin joitakin, lähinnä informaatiovaikuttamiseen liittyviä skenaarioita, joita saatamme vaalien yhteydessä nähdä:

  1. Palvelunestohyökkäykset vaaleista tiedottamiseen ja vaalitulosten julkistamiseen liittyviin palveluihin.
  2. Ehdokkaisiin liittyvä disinformaatio valeverkkosivuilla, valeuutissivustoilla tai sosiaalisessa mediassa.
  3. Ns. syväväärennöksillä eli deepfake-videoilla ja -äänitallenteilla voidaan luoda mielikuvaa siitä, että ehdokas olisi tehnyt tai sanonut jotain, joka saattaa hänet huonoon valoon äänestäjien keskuudessa.
     

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus on jo vuosien ajan ollut mukana tukemassa oikeusministeriötä ja muita vaaliviranomaisia valmistautumisessa ja varautumisessa kansallisiin vaaleihin. Kansallisten vaalien sujuva ja turvallinen läpivienti on hyvä esimerkki monia eri viranomaisia yhdistävästä ponnistuksesta. Yleisestikin voidaan todeta, että Suomen varautuminen erilaisiin uhkiin on korkealla tasolla.

>> Lue lisää TIETOTURVA NYT! 15.1.2024 Vaalit turvataan viranomaisten yhteistyöllä