-
Luottamus ja toimintavarmuus

25.03.2024

Tietoturva 2024 -seminaarissa puhutti tekoäly ja kvanttiteknologia

Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen sekä Huoltovarmuuskeskuksen järjestämä Tietoturva 2024 -seminaari keräsi maaliskuun puolivälissä tietoturvan tulevaisuuteen liittyvistä aiheista kiinnostuneet jälleen yhteen. Tänä vuonna seminaarin teemoina olivat tekoäly sekä kvanttiteknologia. Seminaarissa jaettiin myös Tietoturvan suunnannäyttäjä -tunnustus, joka myönnettiin tänä vuonna huijauspuhelujen ja -viestien estämiseen tähtäävälle yhteistyölle.

Tietoturva 2024 -seminaari keräsi 13.3.2024 yli 3000 innokasta kuulijaa niin paikan päälle Helsinkiin kuin verkkolähetyksen ääreen kuulemaan tietoturvan tulevaisuuteen liittyvistä teemoista. Tänä vuonna seminaarissa pohdittiin erityisesti tekoälyn sekä kvanttiteknologian vaikutuksia tietoturvaan. Aiheista kertomassa oli alan asiantuntijoita niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

Monessa eri puheenvuorossa nousi yhdistävänä teemana esiin yhteiskunnassa vallitsevan luottamuksen merkitys uusien teknologioiden noustessa. Esimerkiksi tekoälyn tai syväväärennösten (eng. deepfake) kasvava määrä ei saisi syödä luottamusta instituutioihin. Tärkeää on myös pyrkiä varautumaan uusien teknologioiden tuomiin muutoksiin, ja ottaa muutostarpeet huomioon myös tietoturvan kehittämisen osalta.

Tietoturvan suunnannäyttäjä -tunnustus huijauspuheluiden ja -viestien estämiseen tähtäävälle yhteistyölle

Tietoturvan suunnannäyttäjä -tunnustus myönnettiin tänä vuonna tahoille, jotka ovat olleet yhdessä laatimassa ja toteuttamassa toimenpiteitä kansainvälisten huijauspuheluiden ja huijausviestien estämiseksi. Tunnustuspalkinnon saivat DNA Oyj, Elisa Oyj, Keskusrikospoliisi, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Länsilinkki Oy, Setera Communications Oy, Suomen Numerot NUMPAC Oy, Telia Finland Oyj ja Ålands Telekommunikation Ab.

Yhteistyön ansiosta väärennetyillä suomalaisilla numeroilla soitetut huijauspuhelut ovat käytännössä loppuneet. Koska ongelma on maailmanlaajuinen, suomalainen osaaminen ja uranuurtava tekeminen herättää kiinnostusta myös kansainvälisesti. Ratkaisu nojaa kolmeen tukijalkaan: tekniseen ratkaisuun, sääntelyyn ja suodatuksen käyttöönottoon kaikilla operaattoreilla sekä tilanteen aktiiviseen seurantaan ja kehittämiseen.

Tietoturva 2024 -seminaarin tallenne julkaistaan mahdollisimman pian Traficomin YouTube-kanavalla.