-
Luottamus ja toimintavarmuus

31.01.2023

Tietoturvataitoja lapsille ja nuorille - Mediataitoviikko tulee taas

Tietoturvaosaaminen on tärkeä kansalaistaito, joka kulkee käsikädessä muiden mediataitojen kanssa: Kuinka hyvin osaat käyttää erilaisia laitteita? Kuinka hyvin osaat hakea tietoa ja tulkita erilaista informaatiota?

Kyberturvallisuuskeskus tarjoaa neuvoja verkkomaailmassa navigointiin. Sivuiltamme löydät ohjeita esimerkiksi huijausyritysten tunnistamiseen sekä verkossa liikkujan työkalupakin.

>> Näin suojaudut nettihuijaukselta

 >> Netiketti - Verkossa liikkujan työkalupakki

Tietoturvataitoja kannattaa opetella yhdessä

Huijaukset, haittaohjelmat ja muut kybermaailman riskit koskevat kaikenikäisiä, myös lapsia ja nuoria. Kun tietoturvataitoja on yhdessä käyty läpi, lapsi osaa kertoa, jos jotain kummallista on tapahtunut. Ehkä sometili kaapattiin tai netistä ladatun pelin mukana tulikin virus.

Alakouluikäisille sopivat Turvallisesti netissä -oppaat sisältävät tehtäviä, joiden avulla pohditaan muun muassa yksityisyyttä, ikärajoja ja laitteiden suojaamista. Aikuisille tarkoitettu opas on vanhempien tukena, kun lapsi opettelee fiksua ja turvallista netin käyttöä. Mediataitoviikolla oppaista julkaistaan uudistettu painos. Alkuperäiset oppaat on laatinut ja tuottanut Brasilian CERT-tietoturvaviranomainen.

>> Lataa Turvallisesti netissä -oppaat maksutta Kyberturvallisuuskeskuksen nettisivuilta.
 

Ilmoita meille!

Kyberturvallisuuskeskuksessa tunnetaan kaikenlaiset verkon vaaranpaikat. Meille voi ilmoittaa esimerkiksi erilaisista huijauksista, tietomurroista tai haittaohjelmista. Annamme tarvittaessa neuvoja ja saatujen ilmoitusten avulla pystymme varoittamaan muita.

>> Ilmoita meille
 

Mediataitoviikko järjestetään jälleen helmikuussa

Tervetuloa mukaan Mediataitoviikolle 6.-12.2.2023! Seuraa viikon tapahtumia ja osallistu keskusteluun somessa tunnisteella #mediataitoviikko.

Mediataitoviikko on mediakasvatuksen teemaviikko, jonka tavoitteena on kehittää lasten ja nuorten mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen. Mediataitoviikko suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä kymmenien organisaatioiden kanssa, ja sitä koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI.

Laita muistiin myös 7.2.2023, jolloin vietetään kansainvälistä Safer Internet Daytä. #SaferInternetDay #SID2023

Tutustu myös

>> Mediataitoviikko
>>https://www.saferinternetday.org/