-
Luottamus ja toimintavarmuus

31.03.2023

Traficom ja teleoperaattorit yhteisrintamassa kansainvälisiä huijaussoittoja vastaan

Ulkomailta tulevat huijauspuhelut aiheuttivat vuosina 2020 ja 2021 miljoonien eurojen menetykset Suomessa. Traficomin ja teleoperaattorien yhteistyöllä rikoshyöty on saatu kutistettua muutamaan sataseen. Viranomaisten ja operaattorien yhteistyö jatkuu ja työn alla on keinoja suitsia tekstiviestihuijauksia jo ennen kuin ne tulevat vastaanottajan luureihin. Suomi on toiminut edelläkävijänä maailmanlaajuisesti.

Soittajan numeron väärentäminen ulkomailta tulevissa huijauspuheluissa on ollut viime vuosina merkittävä ongelma myös Suomessa. Huijauspuhelujen tarkoituksena on ollut muun muassa petkuttaa puhelun vastaanottaja luovuttamaan huijarille etäkäyttöyhteys vastaanottajan tietokoneelle (teknisen tuen huijauspuhelu) tai antamaan verkkopankkitunnukset huijarin käyttöön.

Keskusrikospoliisin (KRP) aikaisemman arvion mukaan suomalaiset ovat menettäneet vuosina 2020 ja 2021 yksistään teknisen tuen huijauspuheluissa noin 7,1 miljoonaa euroa. Vuonna 2022 operaattorien ja viranomaisten valtakunnallisten toimenpiteiden jälkeen huijauspuheluilla saavutettu rikoshyöty tippui 7 miljoonasta 600 euroon.

"Olemme näyttäneet esimerkkiä maailmanlaajuisesti, kun nopeasti kasvava ongelma on saatu hyvässä yhteistyössä poistettua Suomesta, iloitsee Lauri Isotalo Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksesta.

Myös tekstiviestihuijaukset aiotaan saada kuriin

"Olemme yhdessä teleoperaattorien kanssa hakeneet toteutusmalleja ja teknisiä ratkaisuja tekstiviesti- eli SMS-väärennösten estämiseksi. Tavoitteena on tuottaa mallit ja suositukset alkuvuoden aikana, jotta voimme estää tekstiviestihuijaukset ennen kuin ne edes pääsevät vauhtiin", kertoo Klaus Nieminen Traficomista. KRP on ollut myös tässä kiinteästi mukana, koska SMS-väärennösten rikoshyöty on ollut koko ajan kasvussa.

"Suomalaisen puhelinnumeron ja toimijoiden identiteetin luotettavuuden säilyttäminen on äärimmäisen tärkeää, jotta kansalaiset voivat jatkossakin luottaa siihen, että tunnetusta suomalaisesta numerosta tulevat puhelut ja viestit ovat peräisin aidosta lähteestä eikä huijarilta. Huijauspuheluiden torjunta on toiminut Suomessa esimerkillisesti ja verkkorikolliset ovat siirtyneet uusiin kanaviin tai maihin. Onnistumisen on mahdollistanut tehokas yksityisen ja viranomaissektorin yhteistyö", tähdentää Teemu Mäkelä Elisalta.

Suomessa tehty kehitystyö huijauksien estämiseksi saa kiitosta maailmalta

Numeroiden väärentämisen estämisen eteen tehty työ on herättänyt paljon kiinnostusta maailmalla teleoperaattorien ja viranomaisten keskuudessa. "Olemme saaneet yhteydenottoja muiden maiden telehallinnoista, muun muassa Isosta-Britanniasta, Kanadasta, Ruotsista, Irlannista, Espanjasta, Portugalista, Belgiasta, Puolasta ja Kyprokselta" kertoo Isotalo. Myös keskeiset suomalaiset yrityssektorit, kuten finanssi- ja logistiikka-ala ovat kiitelleet Traficomin aktiivista kehitystyötä.

”Suomalaiset verkot ovat maailman turvallisimpia ja luotettavimpia, ja pystymme pysäyttämään monenlaisia huijauksia verkossamme ennen kuin ne päätyvät asiakkaillemme. Huijauspuhelut ja -tekstiviestit ovat kiusallinen riesa ja pahimmillaan taloudellinen uhka asiakkaillemme, ja kuten tähänastiset tulokset kertovat, niiden torjumisessa suomalaisten operaattoreiden ja viranomaisten kansainvälisestikin vertailtuna erinomainen yhteistyö on osoittautunut tarpeelliseksi”, arvioi Antti Turunen Telialta.

"Luottamuksellinen tietojenvaihto riskeistä ja niihin varautumisesta on tärkeää, koska yhteisenä tavoitteenamme on turvalliset ja toimintavarmat tietoliikenneverkot. Traficomin ja teleoperaattorien välinen päivittäinen yhteistyö nopeuttaa kriittisten toimenpiteiden toteutusta. Olemme DNA:lla estäneet viimeisen kahden vuoden aikana yli 15 miljoonaa huijausyritykseksi tulkittavaa puhelua ja seuraavaksi karsitaan huijausyrityksiä kymmenien miljoonien viestien seasta", kertoo Ilkka Tuominen DNA:lta.

>> Lue lisää Traficomin antamasta määräyksestä, joka on tehty hyvässä yhteistyössä operaattoreiden kanssa