-
Luottamus ja toimintavarmuus

31.01.2024

Kyberalan sääntely kiinnosti seminaariyleisöä

EU-sääntelykö muka tylsää? Ei ainakaan, jos seminaariyleisöltä kysytään. Kyberala murroksessa -seminaari keräsi yli 1000 osallistujaa paikan päälle ja linjoille keskustelemaan kyberalan tulevasta sääntelystä. 

Esimerkiksi laitteiden ja ohjelmistojen valmistajille sekä yhteiskunnan toiminnan kannalta tärkeille yrityksille on tulossa useita uusia EU-tason tietoturvaa koskevia vaatimuksia. NIS2, CRA ja RED ovat lyhenteitä, joita moni toimija joutuu nyt käymään läpi miettiessään, miten tulossa olevaan sääntelyyn tulee valmistautua.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin, Kyberala ry:n ja Teknologiateollisuus ry:n järjestämässä seminaarissa kuultiin liikenne- ja viestintäministeriön, Traficomin, Teknologiateollisuuden sekä alan yritysten puheenvuoroja ja näkemyksiä aiheesta.

Seminaarin keynote-puhujana kuultiin professori Andreas Noackin (University of Applied Sciences Stralsund) puheenvuoro langattomien radiolaitteiden haavoittuvuuksista. Monen kotoa löytyy esimerkiksi älyvaloja ja älykkäitä turvallisuusratkaisuja. Professori Noack muistutti, että älykoti ei aina kuitenkaan ole yhtä kuin turvallinen koti. "Jos se on saavutettavissa, sitä hakkeroidaan", tiivisti LAV Securityn toimitusjohtaja Lea Viljanen omassa puheenvuorossaan.

Ohjelmistohaavoittuvuuksista siirryttiin pohtimaan tulevaa sääntelyä. Liikenne- ja viestintäministeriön erityisasiantuntija Outi Slant kävi läpi hallitusohjelman kyberturvallisuuden parantamiseen liittyviä kirjauksia muun muassa kriittisten toimialojen kyberturvallisuuteen, kyberpuolustukseen ja osaamiseen varmistamiseen liittyen.

Myös tietoturvallisuuden standardit ja muuttuvan liiketoimintaympäristön vaatimukset sääntelylle herättivät yleisössä paljon keskustelua ja lopuksi puhujat pääsivätkin vastaamaan yleisön tiukkoihin kysymyksiin.

Suuret kiitokset tapahtuman puhujille ja osallistujille!

Tilaisuuden tallenne julkaistaan helmikuun alkupuolella Traficomin YouTube-kanavalla.