-
Palvelut

30.06.2023

Kyberharjoittelun suosio kasvaa - Kyberturvallisuuskeskus yritysten tukena

Tiesitkö, että Traficomin Kyberturvallisuuskeskus palvelee yrityksiä ja auttaa niitä kehittämään tietoturvaosaamistaan ja varautumaan erilaisiin kybermaailman ilmiöihin ja uhkiin.

Harjoittelu on yksi tehokkaimpia tapoja varautua kriiseihin. Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen palveluiden avulla yritykset pääsevät kyberharjoittelussaan hyvään alkuun.

Kyberharjoitusohje

Kyberharjoitusohje on varmin tapa aloittaa harjoittelu. Se sisältää perustiedot eri kyberharjoitustyypeistä ja harjoituksen suunnittelun vaiheista. Opastamme käytännönläheisellä tavalla, mitä harjoittelun eri vaiheissa tapahtuu ja keitä eri vaiheisiin olisi hyvä osallistaa. Ohje on käännetty myös ruotsiksi ja englanniksi.

>> Kyberharjoitusohje

Tutustu myös uuteen ohjeeseemme, joka opastaa useamman organisaation välisen sähköpostiharjoituksen järjestämiseen. Työpöytäharjoituksena sähköpostin välityksellä toteutettava harjoitus on erinomainen tapa selkeyttää organisaatioiden välistä tiedonjakoa sekä prosessien mahdollisia valuvikoja kustannustehokkaasti.

>> Ohje sähköpostiharjoituksen toteuttamiseen

Harjoituksen suunnittelun työkalu

Aina pelkkä kirjallinen ohjeistus ei riitä, vaan tukena on hyvä olla selkeämmin ohjaavia polkuja. Harjoituksen suunnittelun työkalu sisältää vaihtoehtoisia tapoja rakentaa harjoituksen elinkaari neljän eri tavoitteen ympärille. Aloittelevalle suunnittelijalle tarkoitettu työkalu ohjaa käyttäjän eri työvaiheiden läpi tavoitteen valinnasta aina loppupalautteen keräämiseen ja oppien jalkauttamiseen. Suunnitelman voi lopuksi tulostaa itselleen muistilistaksi, jonka pohjalta edetä.

>> Harjoituksen suunnittelun työkalu

Skenaariopankki

Kyberharjoitusten skenaariopankki syntyi tarpeesta kerätä kyberharjoitusskenaarioihin liittyviä aiheita yhteisten aihetunnisteiden alle, jolloin inspiraatiota omiin harjoituksiinsa etsivät suunnittelijat voivat helposti löytää heidän tavoitteisiinsa sopivia skenaarioluonnoksia. Pankkia täydennetään säännöllisesti ja sen sisällön luomisessa hyödynnetään Kyberturvallisuuskeskuksen laajoja sidosryhmiä.

>> Kyberharjoitusten skenaariopankki

Muu tuki - harjoituspalveluja tarjoavat yritykset

Aina harjoituksen järjestäminen sisäisenä työnä ei ole järkevää esimerkiksi kireiden aikataulujen tai kokemuksen puutteen takia. Näissä tapauksissa suosittelemme ulkoisen palveluntuottajan mukaan tuomista. Kyberturvallisuuskeskus ylläpitää kotisivuillaan harjoitus- ja koulutuspalveluita tarjoavien yrityksien luetteloa, johon kuuluu Suomessa erityyppisiä kyberharjoituksia ja -koulutuksia järjestäviä tahoja. Olipa organisaatiosi pieni perheyritys tai monikansallinen pörssiyhtiö, löydät listalta monipuolisia vaihtoehtoja toimijoista. Jos edustat yritystä, joka mielestäsi kuuluisi listalle, ole yhteydessä kyberharjoitukset@traficom.fi.

>> Tutustu Kyberturvallisuuskeskuksen harjoitustoimintaan