-
Palvelut

28.06.2024

Onko meri-VHF-puhelin turvanasi merellä ja aluksen radiolupa kunnossa?

Veneilykauden alussa on hyvä tarkistaa veneilijän tärkeät varusteet, kuten yhteydenpitovälineet. Jos tarvitset alukseen radiolupaa, se kannattaa hakea Traficomilta hyvissä ajoin ennen veneilykauden alkua.

Veneilijän tärkein yhteydenpitoväline merellä on meri-VHF-radiopuhelin, joka toimii silloinkin, kun kännykkä ei kuulu, esimerkiksi kaukana saaristomerellä. Tämä koskee yhtä lailla suuria ammattialuksia kuin pienempiä huviveneitäkin. Meri-VHF-radiopuhelimen tärkein tehtävä onkin toimia turvallisuusvälineenä merellä ja suuremmilla sisävesialueilla. Sillä voi myös kommunikoida maksutta toisten veneiden kanssa.

Radiolupa kannattaa hakea hyvissä ajoin

Kumpi ensin, paperit vai laitteet? "Järjestyksellä ei oikeastaan ole väliä. Useimmat meri-VHF/DSC-radiopuhelimet, jotka on tarkoitettu vapaa-ajan aluksiin, ovat sellaisia, että niihin voi käyttäjä itse ensimmäisen kerran ohjelmoida laitteen tarvitseman yksilöivän tunnisteen eli meriradionumeron (MMSI-numero) laitteen käsikirjan ohjeiden perusteella", selventää ylitarkastaja Ari Caselius. Meriradionumero myönnetään lupamenettelyn yhteydessä.

Meri-VHF-radiopuhelimen hallussapito ja käyttö edellyttää Traficomin myöntämää tai hyväksymää meriradioliikenteen pätevyystodistusta sekä aluksen radiolupaa.

"Radiolupa kannattaa hakea hyvissä ajoin ennen veneilykautta, ettei hakemus jää veneilykauden alun ruuhkiin. Keväisin käsittelyajat ovat pidempiä kuin muina vuodenaikoina. Myönnämme Traficomissa vuosittain noin 7 000 radiolupaa, joista alusten radiolupien osuus on noin 3 000", kertoo suunnittelija Kirsi Ovaskainen.

Meri-VHF-radioluvan myöntäminen edellyttää, että luvanhakijalla on asianmukainen meriradioliikenteen pätevyystodistus eli vähintään Rannikkolaivurin VHF-radiotodistus (SRC-todistus). Pätevyystodistus myönnetään hyväksytysti suoritetun meri-VHF-tutkinnon (SRC-tutkinto) jälkeen. "Järjestämme näitä tutkintoja koko Suomessa tyypillisesti touko-elokuussa veneilyn painopistealueilla", kertoo Caselius.

Miten aluksen radiolupia haetaan?

Radiolupaa voi hakea Traficomin sähköisen asiointipalvelun kautta tai perinteisesti lähettämällä hakemus sähköpostilla. Alusten radioluvat ovat voimassa normaalisti viisi vuotta kerrallaan, ja ne uusitaan automaattisesti ennen kuin radiolupa on päättymässä. Jos radiolupaa ei enää tarvitse, voi irtisanomisen tehdä sähköisen palvelumme kautta tai lähettämällä vapaamuotoisen sähköpostin.

>> Lisätietoa veneilijöiden ja merenkulun radioluvista

>> Lisätietoa radiotutkinnoista ja tutkintoaikatauluista Suomessa

>> Kaikki radioluvat Traficomin Digikaistalla

Radiolupapalvelun sähköpostiosoite: radiotaajuudet@traficom.fi