-
Palvelut

29.09.2023

Sanomalehtijakelun valtionavustukset turvaavat kattavan jakeluverkon säilymisen

Traficom on myöntänyt valtionavustukset sanomalehtien jakeluun. Kirjeiden jakeluvelvoite vähenee kolmipäiväiseksi 1.10.2023, kun postilain muutos tulee voimaan. Valtionavustuksen tavoitteena on säilyttää sanomalehtien jakelu vähintään viitenä arkipäivänä viikossa myös alueilla, jotka jäävät sanomalehtien kaupallisen viisipäiväisen varhaisjakelun ulkopuolelle.

Traficom myönsi valtionavustusta yhteensä 18 alueelle. Posti sai myönteisen avustuspäätöksen 17 eri alueella ja Tmi Jyrki Ruokamo yhdellä alueella. Lapin alueista vain yhdelle tuli avustuksen ehdot täyttävä hakemus, minkä vuoksi Traficom antoi muille Lapin alueille julkisen palveluvelvoitteen sanomalehtien jakeluverkon järjestämiseksi Posti Jakelu Oy:lle.

Avustusten saajiksi valittiin yritykset, jotka sitoutuivat tarjoamaan jakelua pienimmällä avustussummalla. Avustuksen tarkoituksena on kattaa sanomalehtien jakelusta syntyvät nettokustannukset eli se osa kustannuksista, joita sanomalehtien kustantajilta perittävä jakeluhinta ei kata.

Traficom seuraa valtionavustusten vaikutuksia markkinoilla

Nyt myönnetty avustussumma on noin 7 miljoonaa euroa ja lopullinen summa määräytyy palveluvelvoitteen toteuttamisesta aiheutuneiden kustannusten mukaan.  Seuraavan avustuskauden on tarkoitus alkaa 1.10.2024. "Pyrimme kehittämään avustusmallia tarpeen mukaan niin, että se vastaisi avustuksen tavoitteita mahdollisimman hyvin", toteaa viestintämarkkina-asiantuntija Sami Vilvala.

Lue lisää:

>> Traficomin tiedote 8.9.2023: Traficom myönsi valtionavustukset sanomalehtien jakeluun - tavoitteena turvata kattavan jakeluverkon säilyminen koko maassa

>> Traficomin verkkosivut: Sanomalehtijakelun valtionavustus