-
Palvelut

31.01.2024

Veneiden hankinnat hiipuivat merkittävästi

Vesikulkuneuvoja ensirekisteröitiin vuonna 2023 yhteensä 3 272, mikä on lähes 29 % vähemmän kuin vuonna 2022. Ensirekisteröinnit olivat laskussa toista vuotta peräkkäin ja jäivät jopa vähäisemmiksi kuin koronaa edeltävinä vuosina. Omistajanvaihdoksissa nähtiin kuitenkin pientä nousua edellisvuodesta. Tiedot selviävät Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tilastoista.

Vuosina 2016–2019 ensirekisteröintejä tehtiin melko tasaisesti, joskin pientä nousua on nähtävissä jakson loppupuolella. Vuosina 2020 ja 2021 määrä nousi selvästi, noin 5000 ensirekisteröinnin tuntumaan. Vuodesta 2022 alkaen määrät ovat laskeneet ja nyt ollaan jo alemmalla tasolla kuin ennen koronaa.

"Uusien veneiden kauppa hiljeni selvästi vuonna 2023 ja nyt tilastoihin piirtyy yhä selvemmin koronavuosien veneilybuumin aiheuttama piikki. Kun kauppa käy hetkellisesti kovin kiivaana, on tietysti oletettavaakin, että määrät kääntyvät laskuun. Tulevat vuodet näyttävät, mille tasolle venekauppa asettuu", sanoo erityisasiantuntija Mika Idman Traficomista.

Ensirekisteröinneissä suosituimmat merkit ovat pieniä ja nopeita. Vuoden 2023 tilastoissa kärkeä pitivät vesiskootterimerkki Sea-Doo sekä moottorivenemerkit Buster ja Suvi.

Käytettyjen veneiden kauppa piristyi laskun jälkeen

Veneiden omistajanvaihdoksissa viime vuosien kehitys on ollut saman suuntaista kuin ensirekisteröinneissä. Vuodet 2020–2021 olivat myös omistajanvaihdosten huippuvuosia. Tämän jälkeen määrä on ollut pienempi, mutta vuonna 2023 omistajanvaihdoksia tehtiin kuitenkin hieman edellisvuotta enemmän, yhteensä 23 604.

Lue lisää:

>> Vesikulkuneuvojen ensirekisteröintitilastot

>> Vesikulkuneuvojen kantatilasto

>> Digikaista: Vesikulkuneuvon ensirekisteröinti sähköisesti

>> Lisätietoa venerekisteröinnistä