-
Luottamus ja toimintavarmuus

31.03.2023

Kyberturvallisuuskeskus mukana viranomaisten ja yritysten Varo, varmista, varoita -yhteiskampanjassa

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus on mukana viranomaisten ja yritysten yhteisessä Varo, varmista, varoita -kampanjassa, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta erilaisista digihuijauksista. Kampanjan myötä halutaan muistuttaa, että meistä jokainen voi torjua huijauksia myös itse.

Huijarit tavoittelevat usein rahaa, joten erityisesti verkkopankkitunnusten ja maksukorttitietojen kanssa pitää olla tarkkana. Tietoja ei koskaan saa antaa ulkopuolisille viestintäkanavissa tai verkkopalveluissa, joiden luotettavuudesta ei voi olla varma. On myös hyvä muistaa, että viranomaiset tai pankit eivät koskaan kysy verkkopankkitunnuksia tai maksukorttitietoja sähköpostitse, tekstiviestillä, somessa tai puhelimessa.

Digihuijaukset kasvoivat vuoden 2022 lopulla, ja koko vuoden aikana suomalaiset menettivät digihuijareille yhteensä 32,4 miljoonaa euroa. Lisäksi pankit ja viranomaiset estivät 14,5 miljoonan euron edestä varojen siirtoja. Huijauksen uhrin kannattaakin aina ilmoittaa pankille tulleensa huijatuksi, sekä tehdä poliisille rikosilmoitus. Myös Kyberturvallisuuskeskukselle kannattaa ilmoittaa digihuijauksista. Huijauksen uhriksi joutuminen ei ole häpeä, vaan kannattaa rohkeasti pyytää apua.

Hyvä nyrkkisääntö digihuijauksien tunnistamisessa on, että jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se on todennäköisesti huijausta. Huijauksissa vedotaan usein myös kiireeseen: tarjous on voimassa vain rajoitetun ajan, tai uhrilta vaaditaan välittömästi jotakin toimenpiteitä, kuten sähköpostin kirjautumisyritysten tarkistamista klikkaamalla kalasteluviestin linkkiä.

 

>> Ilmoita Kyberturvallisuuskeskukselle, jos olet törmännyt tietojenkalastelu viestiin

>> Lue lisää Varo, varmista, varoita –kampanjasta