25.03.2024
HD-siirtymä tuo teräväpiirron jokaiseen kotiin
Television HD-siirtymä toteutuu keväästä 2025 alkaen. Yleisradio on päättänyt lopettaa tuolloin perustasoisten eli SD-kanavien jakelun ja siirtyä pelkästään HD-jakeluun. Tämä koskee sekä antenni- että kaapelitelevisioverkkoja. Kaupalliset tv-yhtiöt eivät ole vielä julkaisseet tietoa HD-siirtymästä omien kanaviensa osalta.
Vuoden päästä Suomessa siirrytään HD-aikakauteen, kun peruslaatuisten televisiokanavien lähetys loppuu. Monissa Suomen kotitalouksissa televisiot ovat jo HD-valmiudessa, mutta oman television HD-valmius kannattaa tarkistaa ajoissa, että televisio näkyy vielä siirtymän jälkeenkin.
Mistä HD-siirtymässä on kyse?
Antennitelevisioverkossa siirrytään käyttämään pelkästään DVB-T2-lähetystekniikkaa, joka mahdollistaa HD-lähetykset. HD-lähetykset (High Definition, teräväpiirto) tarjoavat katsojille entistä tarkemman kuvanlaadun ja monikanavaäänen. DVB-T2-lähetystekniikka hyödyntää rajallisia tv-käyttöön tarkoitettuja taajuuksia tehokkaammin, mikä mahdollistaa muun muassa laajan HD-tarjonnan tai enemmän peruslaatuisia sisältöjä.
Vaikka kaapeli-tv-verkoissa ei tapahdu lähetystekniikan muutosta, myös sen kautta tv-lähetyksiä vastaanottavissa talouksissa tarvitaan jatkossa HD-virittimellä varustettu televisio tai digiboksi.
Tarkista oman televisiosi HD-valmius ajoissa
HD-siirtymä edellyttää osalla kotitalouksista uuden HD-virittimellä varustetun vastaanottimen hankkimista. Lähes kaikilta löytyy jo HD-viritin televisiosta tai digiboksista, mutta tämä on hyvä tarkistaa kokeilemalla, näkyvätkö HD-kanavat omasta vastaanottimesta. HD-kanavat näkyvät television kanavaluettelossa (ohjelmaoppaassa) paikoilla 21-40, kun on kyse antenni-tv-taloudesta ja paikoilla 1-20 kaapeli-tv-taloudessa. Jos näiltä kanavilta näkyy ohjelmaa, ei siirtymä edellytä uuden vastaanottimen hankkimista. Jos HD-kanavien sisältö ei näy, voi kyseessä olla joko taloyhtiön antennijärjestelmän yhteensopimattomuus HD-lähetysten kanssa tai se, että televisiossa tai digiboksissa ei ole HD-viritintä. Jälkimmäisessä tapauksessa on hankittava HD-virittimellä varustettu televisio tai digiboksi, jotta tv-lähetykset näkyvät siirtymän jälkeenkin.
Jos omasta vastaanottoverkosta ei ole varmuutta, taloyhtiössä asuvan kannattaa ottaa yhteys isännöitsijään tai taloyhtiön hallituksen edustajaan. He osaavat kertoa, vastaanotetaanko taloyhtiössä tv-lähetykset antenni-tv-verkon vai kaapeli-tv-verkon välityksellä. Jos omakotitalon katolla on harava-antenni, vastaanotetaan tv-lähetykset hyvin todennäköisesti antenni-tv-verkon kautta.
Lähes kaikissa uusissa myynnissä olevissa televisioissa ja digibokseissa on HD-viritin, ja useimmiten se on sekä antenni-tv- että kaapeli-tv-verkkoon sopiva. Asia kannattaa varmistaa myyjältä, jolla on myös velvollisuus kertoa myymiensä laitteiden ominaisuuksista.
Yhteistyötä tehdään laajalla rintamalla
"Me koordinoimme Traficomissa HD-siirtymäviestintää ja teemme yhteistyötä laajasti tv-toimialan kanssa. Yhteistyössä on mukana tv-yhtiöitä, verkko-operaattoreita ja alan järjestöjä", kertoo projektipäällikkö Tiina Aaltonen. "Lisäksi teemme yhteistyötä muun muassa seniori- ja eläkeläisjärjestöjen kanssa, jotta tieto siirtymästä tavoittaisi myös ikääntyneen väestön eri puolilla maata sekä tukea olisi mahdollisimman laajasti saatavilla eri muodoissaan", Aaltonen jatkaa.
HD-siirtymän valtakunnallinen viestintäkampanja alkaa nyt maaliskuussa tv-tietoiskuilla tv-yhtiöiden omilla kanavilla. Tietoiskujen lisäksi kampanja näkyy muun muassa sosiaalisessa mediassa. "Tulevina kuukausina HD-siirtymästä kerrotaan laajasti eri medioissa, jotta viesti HD-siirtymästä tavoittaisi kaikki kohderyhmät ympäri Suomen", tähdentää Aaltonen.
>> Tietoa HD-siirtymästä löytyy kootusti hdtvopas.fi-sivustolta