31.10.2024
Kaikkia televisiota katselevia hyödyttävä muutos – HD:llä parempaa kuvaa ja ääntä
Televisiolähetysten HD-siirtymä toteutuu keväästä 2025 alkaen. Vaiheittain etenevässä siirtymässä ensin Yleisradio ja myöhemmin myös kaupalliset televisiokanavat lopettavat perustasoiset eli SD-lähetykset ja siirtyvät pelkästään teräväpiirtoisiin eli HD-lähetyksiin. Traficom koordinoi HD-siirtymäviestintää. HD-siirtymän parissa työskentelevät Eliisa Reenpää ja Artturi Kavaja muistuttavat suomalaisia tarkastamaan televisionsa ajoissa.
"Suomi siirtyy vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen täysipainoisesti teräväpiirtoaikaan. Perustasoista kuvalaatua eli SD:tä tarjoavat televisiolähetykset päättyvät ensi vuoden kuluessa kokonaan", yksikönpäällikkö Eliisa Reenpää tiivistää muutoksen.
Antenniverkossa vanhat SD-kanavat vaihtavat kanavapaikkoja uusien HD-kanavien kanssa 19.11.2024. SD- ja HD-kanavia lähetetään rinnakkain, kunnes Yleisradion kanavien SD-lähetykset päättyvät kokonaan 31.3.2025 ja kaupallisten kanavien 30.6.2025.
Teräväpiirtolähetysten vastaanottamiseen tarvitsee HD-lähetyksiä vastaanottavan television tai digiboksin.
TV-lähetysten uusi aikakausi
"Televisiolähetyksissä siirrytään teknisesti uudelle aikakaudelle, kun antennitelevisioverkossa otetaan käyttöön pelkästään uudempi DVB-T2-lähetystekniikka. Uusi lähetystekniikka hyödyntää taajuuksia tehokkaammin ja mahdollistaa näin runsaamman teräväpiirto- eli HD-ohjelmien ja -kanavien tarjonnan kotitalouksille", Reenpää kuvailee.
Lisäksi HD-lähetykset tarjoavat katsojille tarkemman kuvanlaadun, kirkkaammat värit ja kuuntelukokemusta parantavan monikanavaäänen.
Pitkään valmisteltu muutos
HD-siirtymää on valmisteltu jo pitkään. Kotitalouksille on annettu aikaa varautua television päivittämiseen, jotta lopullinen siirtymä tapahtuisi ongelmitta.
"Siirtymä voidaan nyt viedä loppuun, sillä tuoreimpien tietojen valossa noin 93 % suomalaisista kotitalouksista omistaa HD-television. Vielä 10 vuotta sitten tuo luku oli noin 50 %", HD-siirtymän projektipäällikkö Artturi Kavaja kertoo.
Sidosryhmiä kuuntelemalla pyritään tavoittamaan koko Suomi
Yhteistyötä HD-siirtymäviestinnässä on tehty laajasti eri televisioalan toimijoiden ja kansalaisjärjestöjen kanssa. Työssä on painottunut muun muassa kohderyhmien ymmärtämisen syventäminen.
"Tutkimukset osoittivat, että eniten HD-televisioita puuttuu ikäihmisiltä. Olemme tehneet paljon yhteistyötä seniorijärjestöjen kanssa ymmärtääksemme minkälaiset viestintätavat tavoittavat tämän väestön osan", Kavaja kertoo yhteistyöstä.
Viestinnässä on pyritty huomioimaan erilaiset käyttäjät ja heidän tarpeensa, jotta koko Suomi tavoitettaisiin. Vastikään valmistuivat esimerkiksi viittomakieliset videot HD-siirtymästä.
Tarkista ajoissa oman television lisäksi läheisten televisiot
Suurimmalla osalla suomalaisista on jo HD-yhteensopiva laite. Mikäli nykyisessä laitteessa ei kuitenkaan ole HD-viritintä, täytyy hankkia uusi televisio tai digiboksi.
Reenpää ja Kavaja muistuttavat, että jokaisen kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin, onko oma televisio HD-yhteensopiva niin kotona kuin esimerkiksi loma-asunnolla. Oman television tarkistamisen lisäksi on hyvä huolehtia apua tarvitsevien läheisten televisioiden HD-valmiudesta. Näin varmistetaan, ettei kukaan jäisi tiedon ulkopuolelle.
Siirtymän tueksi luotuun HDTV-oppaaseen on koottu tietoa ja ohjeita kotitalouksien käyttöön.