-
Yhteydet

31.10.2024

Kestävän liikkumisen ja liikenneturvallisuuden hankeavustukset haettavana

Kunnat ja muut toimijat voivat hakea valtionavustuksia Traficomilta kestävän liikkumisen ja liikenneturvallisuuden edistämiseen. Vuoden 2025 hankeavustukset keskittyvät muun muassa lasten ja nuorten liikkumisen ohjaukseen, kestävien matkaketjujen sujuvoittamiseen sekä kävelyn ja pyöräilyn edistämiseen.

Traficom on avannut vuosittaiset valtionavustushaut, joista kunnat, kuntayhtymät ja voittoa tavoittelemattomat yhteisöt voivat hakea tukea. Avustusta myönnetään enintään 75 % hankkeen kustannuksista, ja hakuaika päättyy 13.12.2024. Tänä vuonna hakemukset tehdään ensimmäistä kertaa haeavustuksia.fi-palvelussa.

Liikkumisen ohjaus tukee kestäviä liikkumistapoja

Erityisasiantuntija Michaela Sannholm kertoo, että liikkumisen ohjauksen avustusten tavoitteena on tukea kestävää liikkumista muun muassa neuvonnan, markkinoinnin ja palvelujen kehittämisen avulla. Hankkeiden tulosten toivotaan olevan laajasti vaikuttavia ja sovellettavissa muuallakin.

Vuoden 2025 teemat keskittyvät muun muassa lasten ja nuorten kestävään liikkumiseen, kestäviin matkaketjuihin sekä kävelyn ja pyöräilyn edistämiseen.

Lasten ja nuorten kestävä liikkuminen on yksi painopisteistä, sillä vain kolmasosa lapsista ja nuorista liikkuu terveytensä kannalta riittävästi. Rahoitusta myönnetään hankkeisiin, jotka lisäävät kestävää liikkumista osaksi arkea. Koulumatkaliikkumishankkeita ei rahoiteta, sillä niille on oma haku keväällä 2025.

Kestävät matkaketjut ovat toinen avustuksen kohde. Rahoitusta myönnetään hankkeille ja kokeiluille, joiden tavoitteena on tehdä kestävistä kulkumuodoista ja niiden yhdistelemisestä houkuttelevia ja sujuvia vaihtoehtoja yksityisautoilulle. "Kestävien matkaketjujen on oltava kilpailukykyisiä, jotta ne houkuttelevat yhä useampia käyttäjiä," Sannholm selventää.

Kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelmat tarjoavat kunnille mahdollisuuden pitkäjänteiseen kehitystyöhön. "Edistämisohjelmien laadinnalla halutaan tukea kokonaisvaltaista, pitkäjänteistä, tavoitteellista ja vuorovaikutteista kävelyn ja pyöräliikenteen edistämistyötä kunnissa," Sannholm sanoo.

Liikenneturvallisuushankkeissa keskitytään erityisesti lasten ja nuorten vapaa-ajan liikkumisen turvallisuuteen. Johtava asiantuntija Annu Korhonen korostaa: "Liikenneturvallisuus on kunnille keskeinen painopiste, ja nyt etsimme ratkaisuja ja yhteistyömalleja, joilla parannetaan nuorten turvallisuutta vapaa-ajan liikkumisessa." Lisäksi voidaan kokeilla uusia turvallisuutta parantavia ratkaisuja, kuten valaistuksen ja liikenteenohjauksen kehittämistä.

>> Haeavustuksia.fi-palvelussa