-
Yhteydet

30.08.2023

Liikkujan viikko tulee taas - kestävä arkiliikkuminen keskiössä 16.-22.9

Vuosittainen Euroopan liikkujan viikko järjestetään 16.–22.9. Tänä vuonna viikolla kannustetaan miettimään, millä tavalla päivittäisestä arjen matkasta voi saada itselleen energiaa erilaisilla liikkumisvaihtoehdoilla. Suomessa Liikkujan viikkoa on vietetty vuodesta 2003 lähtien, ja 20-vuotisjuhlan kunniaksi kuntia halutaan mukaan ennätysmäärä.

Aktiivisempaan elämäntapaan ja arjen liikkumisen lisäämiseen ovat viime aikoina kannustaneet niin tasavallan presidentti kuin uusi hallitusohjelmakin. Myös Liikkujan viikolla kehotetaan lisäämään aktiivista liikkumista arjen keskellä, esimerkiksi työmatkoilla, kauppareissuilla tai harrastuksiin kulkemisessa. Kestävän liikkumisen tavoilla voi säästää polttoainetta ja energiaa, mutta liikkumisesta voi myös ladata itselleen energiaa.

– Vaihtoehtoisen tai uuden kulkutavan valinta ei ole aina kompromissi vaan sillä voi saada itselleen rauhoittumisaikaa, aktivoida itseään tai löytää uuden reitin määränpäähän. Liikkujan viikolla haluamme kannustaa kaikkia miettimään ja kokeilemaan, miten eri kulkutapoja käyttämällä voi saada itselleen matkasta energiaa, kehottaa erityisasiantuntija Michaela Sannholm Traficomista.

Haussa uusi osallistujaennätys - kunnat avainasemassa kestävän liikkumisen edistämisessä

Viime vuonna Euroopan Liikkujan viikolle osallistui Suomesta ennätykselliset 34 kuntaa.  Tänä vuonna on haussa uusi ennätys osallistujamäärässä, ei vähiten sen takia, että Liikkujan viikkoa on vietetty Suomessa nyt 20 vuotta, vuodesta 2003 lähtien.

Traficomin Michaela Sannholm muistuttaa, että useimmissa Suomen kunnissa kestävä liikkuminen on agendalla jollain tavoin. Siksi jokainen kunta voi lähteä rohkeasti mukaan osallistujaksi ja aktivoida omia kuntalaisiaan kokeilemaan kestäviä liikkumismuotoja eli kävelyä, pyöräilyä, julkista liikennettä, sähköpyörää tai kimppakyytiä arjen keskellä.

– Monet kunnat ja kaupungit ovat ottaneet kestävän liikkumisen teemoja mukaan suunnitelmiin ja strategioihin. Niissä on esimerkiksi parannettu kävelyn olosuhteita, rakennettu pyöräteitä tai panostettu joukkoliikenteeseen. Liikkujan viikko on kunnille mainio ajankohta nostaa esiin näitä pysyviä kestävän liikkumisen toimenpiteitä, joita on jo suunnitteilla tai toteutettu.

Liikkujan viikko haastaa kaikki mukaan. Kampanja näkyy myös Facebookissa ja Instagramissa - eli viikon teemapostauksia voi seurata ja jakaa myös somekanavilla.

>> liikkujanviikko.fi