30.09.2024
Traficomin teknologia- ja strategiaverkosto auttaa meitä varautumaan teknologiseen murrokseen
Traficomiin perustettu uusi vaikuttavuusverkosto on aloittanut toimintansa helmikuussa 2024. Verkoston työ keskittyy jatkuvan ennakointimallin rakentamiseen virastossa, liikenteen ja viestinnän strategisen tilannekuvan kehittämiseen sekä sidosryhmien yhteistyöhön.
"Ennakoimalla tulevia kehityskulkuja ja reagoimalla muutoksiin virasto pystyy varmistamaan, että liikenne- ja viestintäsektori kehittyy kestävästi ja kilpailukykyisesti. Verkoston työ on monipuolista, ja se rakentaa siltaa nykyhetken ja tulevaisuuden välille", sanoo uuden verkoston johtaja Kirsi Karlamaa.
Murrosteknologioiden ja digitalisaation haasteet
Nopea teknologinen kehitys ja toimintaympäristön muutos asettavat uusia haasteita liikenne- ja viestintäsektorille.
"Jotta Suomi voi pysyä kehityksen kärjessä ja varmistaa kilpailukykynsä tulevaisuudessa, on toimintaympäristön muutoksen ymmärtämisellä ja siihen liittyvällä strategisella suunnittelulla kriittinen rooli myös virastossa," toteaa Traficomin pääjohtaja Jarkko Saarimäki.
Teknologia- ja strategiaverkosto seuraa tiiviisti muun muassa murrosteknologioiden kuten tekoälyn, kvanttiteknologian ja 6G:n kehitystä. Haasteena on, että moni teknologia kehittyy juuri nyt suurin harppauksin pistemäisesti, mikä hämärtää kokonaiskuvan luomista niiden yhteiskunnallisista vaikutuksista.
Tekoäly tuottaa juuri nyt huikeita yhteiskunnallisia hyötyjä, mutta samalla se luo uhkakuvia kyberturvallisuuden hallinnalle. Kvanttiteknologian kehittyessä yhteiskunnan tulee siirtyä kvanttiturvallisiin salausratkaisuihin ja varautua teknologian tuomiin turvallisuushaasteisiin. Havittelemme tulevaisuudessa yhä nopeampia ja lähes reaaliaikaisia viestintäyhteyksiä 6G-verkkojen avulla.
Eri teknologiat yhdistyvät, ja jo nyt 5G-verkkojen hallinnassa käytetään laajasti tekoälyä. Näiden lisäksi pyrimme tunnistamaan liikennejärjestelmään liittyvän strategisien tilannekuva osalta keskeisiä ja tärkeitä seurattavia ilmiöitä.
Verkoston pyrkimyksenä on ennakoida muun muassa yllä kuvattuja tulevia kehityspolkuja, tuoda ajantasaista tietoa parempien päätösten tekemiseen ja tarvittaessa reagoida muutoksiin.
Kyberturvallisuuden skenaariot
Virasto aloittaa jatkuvan ennakointimallin rakentamisen kyberturvallisuuteen liittyvällä skenaariopohjaisella työllä.
Päivitämme ensivaiheessa kyberturvallisuuden vuoden 2022 skenaariot muuttuneeseen toimintaympäristöön. Arvioimme yhdessä sidosryhmien kanssa, mitkä tulevaisuuden kehityskulut ovat yhä voimassa ja mitkä ovat vanhentuneet. Toisessa vaiheessa arvioimme tulevaisuuden kehityskulkuja pidemmälle tulevaisuuteen. Tämä työ alkaa vuoden 2025 keväällä.
Kyberturvallisuuden haasteena ovat moninaiset uhat. Skenaariotyö, ja sen mahdollistama uhkiin varautuminen, on ensiarvoisen tärkeää.
"Toivomme laajasti sidosryhmiä verkoston työhön mukaan. Yhteistyö takaa myös sen, että ennakointityön tulokset ovat laajalti hyödynnettävissä", Karlamaa toteaa.