-
Yhteydet

29.11.2024

Uudet tuulet puhaltavat saavutettavuus- ja esteettömyysvalvonnassa

Digitaalisten tuotteiden ja palvelujen saavutettavuus- ja esteettömyysvalvonta keskitetään Traficomiin 1.1.2025 lähtien. Kesäkuussa 2025 voimaan tulevat esteettömyysdirektiivin vaatimukset kasvattavat valvottavien tuotteiden ja palveluiden määrää sekä parantavat kansalaisten yhdenvertaisuutta digitaalisessa ympäristössä.

Traficomin erityisasiantuntija Marika Ahlstén ja asiantuntija Matti Lanu työskentelevät Digitaalisten palvelujen ja laitteiden valvonta -yksikössä esteettömyysvalvonnan parissa. Ryhmä kasvaa 1.1.2025, kun digitaalisten palvelujen saavutettavuusvalvonta tiimeineen siirtyy Etelä-Suomen aluehallintovirastosta (AVI) Traficomiin. Valvonnan keskittäminen mahdollistaa neuvonnan ja ohjauksen yhdestä paikasta esteettömyys- ja saavutettavuusvelvoitteiden piirissä oleville toimijoille sekä palvelujen käyttäjille.

Valvonnassa varmistetaan, että tuotteet ja palvelut täyttävät lakisääteiset vaatimukset saavutettavuudesta ja esteettömyydestä. Traficom myös neuvoo palveluja tarjoavia ja tuotteita valmistavia asiakkaitaan siitä, miten täyttää uudet vaatimukset.

"Tehtävämme on opastaa asiakkaita täyttämään säädösten asettamat vaatimukset. Painotamme proaktiivisuutta – tarkoituksena on ohjata ja neuvoa heitä täyttämään vaatimukset ennakoivasti ja vähentää jälkikäteen korjausten tarvetta", Ahlstén kertoo.

"Aiemmin saavutettavuuden valvonta on koskenut pääasiassa julkisrahoitteisten organisaatioiden digitaalisia palveluja, mutta jatkossa uusi esteettömyysdirektiivi laajentaa valvontaa myös yksityisten yritysten tiettyihin kuluttajapalveluihin ja -tuotteisiin", Lanu taustoittaa.

Mitä uusi direktiivi tarkoittaa?

Kesäkuussa 2025 voimaan tulevat EU:n esteettömyysdirektiivin vaatimukset ovat merkittävä laajennus aiempaan saavutettavuusdirektiiviin. Direktiivillä laajennetaan vaatimukset koskemaan myös yksityisen sektorin toimijoita. Se tuo uudet vaatimukset laitteisiin, palveluihin ja ympäristöihin, jotka ovat osa päivittäistä elämää.

Tavoitteena on, että esimerkiksi älypuhelimet ja läppärit, pankkipalvelut ja -automaatit, matkalippu- ja lähtöselvitysautomaatit, verkkokaupat ja sähkökirjat sekä vuorovaikutteiset infonäytöt yleisissä tiloissa olisi suunniteltu kaikkien käyttäjien tarpeet huomioiden. Direktiivi myös velvoittaa varmistamaan, että näitä tuotteita koskevat tiedot ja ohjeet ovat saatavilla sekä niiden käyttö on mahdollista moniaistisesti tai että tuotteisiin voi liittää apuvälineitä.

Direktiivin tarkoitus on parantaa kaikkien kansalaisten osallisuutta ja yhdenvertaisuutta digitaalisessa ympäristössä.

Esteettömyys hyödyttää kaikkia

Esteettömyysdirektiivi ei palvele vain erityisryhmiä, vaan sen hyödyt ulottuvat laajasti koko väestöön. Ikääntyvässä yhteiskunnassa on tärkeää, että digitaaliset palvelut ja laitteet ovat helposti käytettävissä kaikille.

"Direktiivin tehtävänä on kannustaa tuote- ja palvelusuunnitteluun, jossa mitään ihmisryhmiä ei suljeta ennakolta pois. Ennakoiva suunnittelu, joka ottaa huomioon eri käyttäjäryhmät, on kustannustehokasta ja lisää yhteiskunnan yhdenvertaisuutta", Ahlstén muistuttaa.

Uusi direktiivi ja valvonnan keskittäminen ovat askelia kohti yhdenvertaisempaa yhteiskuntaa. Traficom jatkaa aktiivista tiedottamista aiheesta verkkosivuillaan. Tällä hetkellä AVIn ylläpitämä saavutettavuusvaatimukset.fi-verkkosivu jatkaa toimintaansa 1.1.2025 alkaen Traficomin ylläpitämänä.

Lue lisää

>> Traficomin sivuilla: esteettömyysvaatimukset

>> AVI:n sivuilla: saavutettavuusvaatimukset