-
Yhteydet

31.01.2023

Veneily innostaa edelleen, vaikka korkein huippu taittui

Traficomin tilastojen mukaan veneiden ensirekisteröinnit ovat hiipuneet korona-ajan huippuvuosista. Tästä huolimatta ensirekisteröintien määrät ovat edelleen pitkän aikavälin keskiarvoa korkeammalla.

Vesikulkuneuvoja ensirekisteröitiin vuonna 2022 yhteensä 4 589 kappaletta. Edellisvuodesta ensirekisteröinnit laskivat 11 prosenttia.

"Veneily kasvatti vahvasti suosiotaan koronavuosina, mutta viime vuonna hankinnat näyttäisivät alkaneen tasaantua. Vaikka huippulukemista ollaan tultu alaspäin, vesikulkuneuvojen ensirekisteröintien määrä on edelleen pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella", toteaa erityisasiantuntija Mika Idman.

Vuonna 2022 hieman yli 70 prosenttia ensirekisteröinneistä koski moottoriveneitä. Vesiskoottereita ensirekisteröitiin tilastojen mukaan reilu 25 prosenttia.

 

Purjeveneet toiseksi suosituin venetyyppi – vesiskootterien suosio jatkuu

Traficomin liikenneasioiden rekisterissä oli vuoden 2022 lopussa yhteensä 236 790 vesikulkuneuvoa. Näistä 88 prosenttia on moottoriveneitä.

Purjeveneet pitävät toista sijaa siitäkin huolimatta, että niitä ei uutena juuri myydä: "Uusia purjeveneitä myydään hyvin vähän, mutta tästä huolimatta rekisterissä toiseksi yleisin venetyyppi on purjevene", Idman sanoo.

Vesikootterien suosio jatkuu edelleen vahvana ja niiden määrä kasvaa tasaista tahtia rekisterissä. Vuoden 2022 lopussa vesiskoottereita oli rekisterissä jo yli 11 000 kappaletta.

Omistajanvaihdokset myös vähentyneet

Ensirekisteröintien tavoin myös veneiden omistajanvaihdokset ovat laskeneet huippulukemista. Omistajanvaihdokset olivat korkealla juuri koronavuosien aikaan 2020 ja 2021. Vuonna 2022 ne olivat laskeneet jo edeltäneiden vuosien tasolle.

 

 

 

 

 

 

Veneiden rekisteröintivelvoite koskee vähintään 5,5 metriä pitkiä tai vähintään 15 kW (n. 20,4 hv) moottorilla varustettuja vesikulkuneuvoja. Rekisteritietoja pidetään vesiliikenteen turvallisuuden parantamiseksi ja vesikulkuneuvojen käyttämisestä aiheutuvien haittojen ehkäisemiseksi.

>> Traficomin uutinen 16.1.2023: Veneiden hankinnat tasaantuneet huippuvuosista