-
Yhteydet

31.01.2023

Yhteiskäyttöiset menopelit kasvattavat suosiotaan

Yhteiskäyttöiset autot, kaupunkipyörät ja sähköpotkulaudat ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina. Erityisen merkittävää kasvua on tapahtunut yhteiskäyttöisten sähköpotkulautojen ja yhteiskäyttöautojen määrissä. Yhteiskäyttöisten sähköpotkulautojen lisääntyminen kaduilla on kuitenkin ollut aivan omaa luokkaansa.​​​​​

Traficomin alan toimijoilta keräämien tietojen mukaan kaupunkipyöriä oli vuonna 2021 tarjolla 22 paikkakunnalla. Lähes kolme neljäsosaa kaikista yhteiskäyttöisistä kaupunkipyöristä oli Uudellamaalla. Vuonna 2021 niiden määrä lisääntyi 37 prosentilla vuoteen 2020 verrattuna.

Koko maan tasolla tarkasteltuna yhteiskäyttöisillä sähköpotkulaudoilla matkattiin vuodesta 2020 lähtien enemmän kuin kaupunkipyörillä. Vaikka yhteiskäyttöisten sähköpotkulautojen suosio näyttää tilastojen mukaan kasvaneen räjähdysmäisesti, Helsingissä niillä tehtyjen matkojen määrä kiilasi kaupunkipyörien edelle kuitenkin vasta vuonna 2021. Lisäksi, vaikka koko maan tasolla kaupunkipyörillä tehtyjen matkojen määrä näytti vuonna 2021 tyrehtyneen, niiden käyttö kuitenkin lisääntyi joillain paikkakunnilla, kuten esimerkiksi Kuopiossa ja Lappeenrannassa. 

Kaupunkipyörien käyttö saattanut vähentyä sähköpotkulautojen kustannuksella

Koko Suomen tasolla tarkasteltuna kaupunkipyörillä tehtyjen matkojen määrä väheni jonkin verran 2020-2021. Yhteiskäyttöisillä sähköpotkulaudoilla tehtyjen matkojen määrä puolestaan lisääntyi tänä aikana. Vuonna 2021 sähköpotkulaudoilla tehtiin yli 11,2 miljoonaa matkaa, mikä oli kolminkertainen määrä vuoteen 2020 verrattuna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Traficomin johtavan asiantuntijan mukaan tilastojen voidaan arvioida kielivän siitä, että yhteiskäyttöiset sähköpotkulaudat ovat kasvattaneet suosiota kaupunkipyörien kustannuksella: "Kaupunkipyörien käytön vähenemiseen on oletettavasti vaikuttanut sähköpotkulautojen voimakkaasti kasvanut suosio. Myös koronapandemian takia vähentynyt liikkuminen on saattanut osaltaan vähentää kaupunkipyörien käyttöä. Sekä kaupunkipyörien että sähköpotkulautojen etu on, että ne on helppo ottaa osaksi matkaketjua", arvioi Juha-Pekka Konttinen.

Yhteiskäyttöautojen tarjonta sähköistyy: voivat jopa vähentää liikenteen haitallisia päästöjä

Koko Suomessa yhteiskäyttöautojen määrä ja käyttö ovat lisääntyneet paljon. Vuosien 2020 ja 2021 aikana yhteiskäyttöautojen määrä lisääntyi 44 prosenttia. Myös niiden vuokrausten määrät pomppasivat tuona aikana jopa 90 prosenttia ylöspäin.

Yhteiskäyttöautoilla voidaan katsoa olevan vaikutusta myös liikenteen päästöihin. Vuonna 2021 sähköllä kulkevia yhteiskäyttöautoja oli tarjolla lähes 170 prosenttia enemmän kuin 2020. Lisäksi, niiden käyttö ei välttämättä vähennä esimerkiksi joukkoliikenteen käyttöä: "Monelle yhteiskäyttöauto voi olla joukkoliikennettä sekä kävelyä ja pyöräilyä täydentävä tapa liikkua. Autojen yhteiskäytön on arvioitu vähentävän liikenteen päästöjä ja sähköistyminen edesauttaa sitä lisää", toteaa Konttinen.

>> Traficomin uutinen 12.1.2023: Sähköpotkulaudat kiilasivat kaupunkipyörien edelle – yhteiskäyttöautot nosteessa