-
Luottamus ja toimintavarmuus

31.10.2023

Turvallinen yhteiskunta rakennetaan yhdessä - Tietoturva 2023 seminaarissa pohdittiin tulevaisuuden kyberuhkia

Traficomin Tietoturvaseminaariin tullaan kuulemaan kyberturvallisuuden nykytilasta ja tulevaisuudesta, mutta myös verkoistoitumaan. Tapahtuma kokosi verkossa ja paikan päällä Helsingissä yhteen yli 2000 henkilön tietoturvayhteisön. Jos et ehtinyt tapahtumaan, voit katsoa koko seminaarin verkossa. Ensi vuonna tapahtuma järjestetään jo maaliskuussa.

Kyberturvallisuus on viime vuosien aikana noussut yhä useammin uutisotsikoihin. Tietomurroista, palvelunestohyökkäyksistä ja erilaisista huijauksista on tullut yhteinen taakka, eikä niihin varautuminen ole enää vain teknisten tietoturva-asiantuntijoiden vastuulla. Tietoturva kiinnostaakin yhä useampaa, mikä näkyi myös Tietoturva 2023 -seminaarin osallistujamäärässä. Seminaaria seurasi paikan päällä 200 osallistujaa ja linjoilla kuuntelijoita oli lähes 2000.

Tekoäly vaikuttaa myös tulevaisuuden kyberuhkiin

Monissa puheenvuoroissa korostui eri toimijoiden välinen tiivis ja luottamuksellinen yhteistyö, josta suomalaiset voivat syystäkin olla ylpeitä. Toimivaa yhteistyötä kehui myös Ericssonin turvallisuuspäällikkö Connie Mcintosh. Keynote-puheenvuorossaan Mcintosh kävi läpi tulevaisuuden kyberuhkia, joissa tekoälyllä on suuri rooli. Edistykselliseen tekoälyyn perustuvia aseita voidaan tulevaisuudessa käyttää häiritsemään kriittistä infrastruktuuria, varastamaan arkaluontoisia tietoja tai jopa aiheuttamaan fyysisiä vaurioita. Tekoälyn vaikutuksia tullaan näkemään myös informaatiosodankäynnissä, johon kuuluu propagandan ja disinformaation levittäminen.

Kriittiseen infrastruktuuriin tai toimitusketjuihin kohdistuvat uhat voivat tuntua monen arjessa kaukaisilta, mutta tietojenkalastelulta ja erilaisilta huijauksilta kukaan on tuskin voinut välttyä. Mcintosh muistuttikin, että jokainen meistä voi päivittäin vaikuttaa omaan ja muiden kyberturvallisuuteen.

Toimiva turvallisuuskulttuuri lähtee yrityksen johdosta

Kun kyberturvallisuus koskettaa yhä useampaa, on löydettävä uusia tapoja puhua tietoturvasta. Avanade Oy:n Petteri Hallikainen muistutti seminaariyleisöä siitä, että inhimilliset virheet ovat yhä merkittävä syy tietoturvapoikkeamiin, minkä takia hyvistä tietoturvakäytännöistä pitäisi tehdä mahdollisimman helppoja. Yritysten ja organisaatioiden johdon on samalla kyettävä rakentamaan toimiva turvallisuuskulttuuri, jossa myös epäkohdat ja mokat uskalletaan ottaa puheeksi.

Tutustu ohjeisiimme

>> Kyberturvallisuus ja yrityksen hallituksen vastuu

>> Kyberturvallisuuden vahvistaminen suomalaisissa organisaatiossa - ohje johdolle ja asiantuntijoille

Maaliskuussa tavataan taas!

Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen ja Huoltovarmuuskeskuksen yhdessä järjestämät tietoturvaseminaarit ovat jo usean vuoden ajan tarjonneet huippuasiantuntijoiden näkökulmia kyberturvallisuuden ajankohtaisiin aiheisiin. Puheenvuorojen lisäksi seminaari tarjoaa tilaisuuden kuulumisten vaihtamiseen ja verkostoitumiseen.

Seuraavaa seminaaria ei onneksi tarvitse odottaa pitkään, sillä Tietoturva 2024 -seminaari järjestetään jo maaliskuussa 2024.

>> Tietoturva 2023 -seminaarin tallenteen ja esitysaineistot löydät täältä