-
Palvelut

31.10.2023

Bittimittari.fi lisää ymmärrystä laajakaistanopeuksista

Traficomin uudella Bittimittari.fi-palvelulla käyttäjä voi selvittää käytössä olevan laajakaistayhteytensä ominaisuuksia. Palvelu kertoo muun muassa, kuinka hyvin nettiyhteys soveltuu käyttäjän tarpeisiin. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä laajakaistan toiminnasta ja tuottaa tietoa virastolle siitä, miten yhteydet toimivat ympäri Suomen. Bittimittarin toimintaa ja palvelun tavoitteita avaavat Traficomin erityisasiantuntija Essi Hytti sekä päällikkö Joonas Orkola.

Bittimittari.fi:n yhtenä keskeisenä tavoitteena on lisätä ymmärrystä laajakaistayhteyksistä. Vaikka laajakaistayhteydet ovat tiivis osa jokapäiväistä elämää, käsitys tavanomaisimmistakaan laadun mittareista ei välttämättä ole itsestäänselvyys. Orkola vertaa nettiyhteyksien tuntemusta liikennevälineisiin:

"Keskeistä on, että palvelu kertoo muutakin kuin teknisiä tunnuslukuja. Suurelle osalle suomalaisista esimerkiksi liikenteen ajonopeudet ovat kohtuullisen ymmärrettäviä, mutta entäpä megabittien määrä sekunnissa? Mutkaisemmalla tiellä 50 km/h saattaa olla sopiva tilannenopeus, mutta millaiseen käyttöön esimerkiksi 50 Mbit/s nopeus soveltuu?", Orkola pohtii.

"Bittimittari.fi-palvelussa olemme painottaneet myös erityisesti helppotajuisuutta. Näin vähemmän teknisetkin netinkäyttäjät voivat hyötyä siitä. Kehityksessä olemme huomioineet myös palvelun saavutettavuuden kautta erilaisten netinkäyttäjien moninaiset tilanteet ja erityistarpeet", Hytti jatkaa. 

Esimerkkinä viisi erilaista netinkäyttötapausta

Bittimittarin näyttämä arvio yhteyden laadusta perustuu viiteen yleisempään netinkäyttötapaan. Nopeustarpeet erilaisten käyttötapojen välillä poikkeavat rutkasti toisistaan. Esimerkiksi nettiyhteydeltä vaadittavat ominaisuudet päivittäisen surffailun tai pankkiasioinnin ja nettipelaamisen välillä ovat hyvin erilaiset. 

Myös elokuvien ja sarjojen katseleminen on tyypillistä netin käyttöä, joka erityisesti paremman kuvanlaadun myötä voi vaatia suurempia latausnopeuksia. Lisäksi pilvipalveluiden käyttö tai videopuhelut esimerkiksi ulkomailla asuvien sukulaisten tai ystävien kanssa tarvitsevat nekin omanlaisiaan nopeuksia. Näihin kaikkiin netinkäytön tapoihin Bittimittari.fi-palvelu antaa arvionsa.

Bittimittari.fi mukana turvaamassa kuluttajan oikeuksia 

Mittauksen jälkeen on mahdollista saada arvio siitä, kuinka hyvin oma nettiyhteys palvelee kokonaisvaltaisesti jokapäiväistä käyttöä. Palvelu antaa nettiyhteyden sopivuudesta arvosanan sen perusteella, sopiiko laajakaista siihen, miten sitä kotitaloudessa käytetään. Käyttötapausten lisäksi palvelujen toimivuuteen vaikuttaa merkittävästi se, kuinka monta laitetta tai käyttäjää samanaikaisesti hyödyntää nettiyhteyttä. Näin Bittimittari.fi-palvelu voi esimerkiksi edesauttaa kuluttajaa tekemään valveutuneempia päätöksiä.

"Avoimen internetin EU-asetus korostaa käyttäjien oikeutta laadukkaisiin internetyhteyspalveluihin ja sen tavoitteena on edistää internetin avoimuutta ja auttaa tekemään tietoisia valintoja. Bittimittari.fi-palvelu vastaa asetuksen tavoitteeseen myös esimerkiksi tarjoamalla perusteellisempaa ja pitkäkestoista laatututkimus-mekanismia kiinteille nettiyhteyksille", Hytti selventää.

Tarjoamalla kaikille helposti käytettävän mittauspalvelun Traficom vahvistaa osaltaan suomalaisten mahdollisuuksia arvioida hankkimansa palvelun laatua. Mikäli palvelun laatu ei vastaa sopimuksessa sovittua, kuluttajalla on mahdollisuus vaatia operaattorilta korjaustoimenpiteitä tai korvausta. Bittimittari.fi-palvelu turvaa näin kuluttajan oikeuksia viestintämarkkinoilla.

Mittaamalla nettiyhteytesi olet mukana kehittämässä kotimaan yhteyksiä entistä ehommiksi

Yksi Traficomin tehtävistä on seurata yhteyksien toimivuutta Suomessa. Traficom kerää tietoa ja tiedottaa verkko- ja viestintäpalvelujen saatavuudesta, laadusta ja hinnoista. Näin ollen samalla, kun käyttäjät saavat tärkeää tietoa oman nettiyhteytensä toiminnasta, myös Traficom saa laadukasta tietoa siitä, miten laajakaistaverkot toimivat ympäri Suomen. Tietoja ja johtopäätöksiä saaduista tuloksista tullaan jatkossa myös julkaisemaan monipuolisesti:

"Läpinäkyvyys verkkojen toimivuudesta eri alueilla ja eri aikoina ohjaa kehitystä oikeaan suuntaan. Käyttämällä palvelua oletkin mukana kehittämässä maamme mainioita verkkoyhteyksiä entistäkin paremmiksi", Orkola summaa.

>> Bittimittari.fi-palvelu on saatavilla iOS- ja Android-laitteille optimoituina mobiilisovelluksina sekä selainkäyttöliittymänä osoitteessa Bittimittari.fi.

Tutustu palveluun ja ota se käyttöösi jo tänään!