-
Tulevaisuus

28.06.2024

Tekoälystä yhdessä oppimassa ‒ ohjeet rohkaisevat kokeilemaan

Tekoälyn tuomia uusia mahdollisuuksia selvitetään Traficomissa aktiivisesti, uteliaasti ja vastuullisesti. Traficomin tuoreet tekoälyohjeet kannustavat henkilöstöä kokeiluun ja opitun jakamiseen. Ohjeet muotoiltiin kevään aikana tekoälytyöpajoissa, jonka jälkeen ne hyväksyttiin johtoryhmässä.

"Ohjeilla haluamme rohkaista jokaista Traficomilaista miettimään, miten tekoäly voisi tukea omaa työtä tai Traficomin toimintaa laajemmin. Tekoäly voi tuoda uusia keinoja esimerkiksi laadun, tehokkuuden ja asiakaskokemuksen parantamiseen", sanoo Traficomin teknologia- ja tietopalvelujen päällikkö Sari Örn.

Ohjeissa korostuu myös tekoälyn turvallinen ja vastuullinen käyttö. Tekoälylle syötetään ainoastaan julkista tietoa, sisältö pitää tuntea itse ja lopputuloksesta vastaa aina ihminen.

Jotta tekoälystä saadaan hyötyjä irti, tarvitaan kokeilemista, opiskelua ja opitun jakamista. Traficomin sisäisissä kanavissa jaetaankin jo aktiivisesti erilaisia kokemuksia ja vinkkejä tekoälyn käyttöön. Laajemmista kokeiluista kerromme lisää kesän jälkeen.

"Tekoälyn käyttöä oppii kokeilemalla, ja siksi ohjeet kannustavat kokeilemaan", sanoo Örn.

Tutustu ohjeisiin: Näin käytämme tekoälyä Traficomissa

  1. Traficomissa kaikki voivat kokeilla tekoälyn ilmaisia sovelluksia ja palveluja.
  2. Maksullisia palveluja otetaan käyttöön tarpeen mukaan. Kysy esihenkilöltäsi tiimisi tarpeet.
  3. Käytä tekoälyä vain Traficomissa hyväksyttyyn tarkoitukseen. Jos olet epävarma, kysy esihenkilöltäsi.
  4. Tarkista, onko käyttämäsi palvelu kaikille avoin vai Traficomin oma, ja noudata niiden käytöstä annettuja ohjeita.
  5. Älä käytä tekoälyn tuottamaa aineistoa (kuten koodia, tekstiä, dataa, käännöksiä), jos et ymmärrä sisältöä.
  6. Jos tekoäly tuottaa huonolaatuista, virheellistä, vaarallista tai muuten epäilyttävää materiaalia, lopeta sen käyttö. Dokumentoi kopioimalla tekstit, ottamalla kuvakaappauksia tai tallentamalla mahdolliset virhe- ja lokitiedot analysointia varten.
  7. Varmista tekoälysovellusta käyttäessäsi, ettet syötä sovellukselle henkilötietoja, salassa pidettäviä tietoja, turvallisuusluokiteltuja tietoja tai tietoja, joiden käytön tekijänoikeudet estävät.
  8. Pidä itseäsi ajan tasalla, osallistu koulutuksiin ja muihin tilaisuuksiin.
  9. Etsimme kokeiluilla käyttötapoja tekoälylle. Jaamme opit kaikkien käyttöön viraston sisällä ja ulkopuolella.
  10. Noudatamme hyvän ja avoimen hallinnon periaatteita. Muistamme virkavastuun. Ihminen vastaa aina lopputuloksesta tekoälyä hyödynnettäessä.